Bećiri: Nema izbacivanja simbola Albanije iz svih udžžbenika

Izvor: Blic, 03.Dec.2013, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bećiri: Nema izbacivanja simbola Albanije iz svih udžžbenika

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri rekao je danas da postoji dokument o uklanjanju nacionalnih simbola Albanije sa udžbenika na albanskom jeziku koji koriste učenici u Preševu, Bujanovcu i Medvedji, ali da se to odnosi samo na bukvar i radne sveske.

Nacionalna albanska televizija "A1 report" nedavno je objavila zvaničan dokument koji su 3. aprila 2011. godine potpisali bivši ambasador Albanije u Beogradu Špetim Čauši, bivši šef Misije OEBS-a u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dimitrios Kipreos i tadašnji ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

U dokumentu se navodi da se bukvar i radne sveske iz Albanije koje su bile namenjene učenicima u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, modifikuju tako što se uklanjaju nacionalni simboli Albanije.

"Dezinformacija je da je potpisan sporazum kojim će se sa svih knjiga ukloniti nacionalni simboli Albanije. Potpisana je samo modifikacija za bukvar i radne sveske i nista više, a taj dokument imaju sve relevantne institucije, tako da to što su otkrili nije neka tajna", rekao je Bećiri.

Bećiri je rekao da, posle potpisavanja tog dokumenta, ima oko 20 udžbenika iz Albanije i nekoliko njih koji su prevedeni, a koje koriste učenici u osnovnim školama u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

On je objasnio da je u tim udžbenicima u reči "flamur", što u prevodu znači zastava i koja je stajala pored tog simbola Albanije, izmenjeno slovo F i umesto te reči ubačeno ime "Fljutra", da je to ta modifikacija koja je bila napravljena i da se sada ti udžbenici koriste u osnovnim školama na jugu Srbije.

Bećiri je negirao da je potpisao izbacivanje nacionalnih simbola Albanije iz svih udžbenika koji su dobijeni za potrebe djaka albanske nacionalnosti na jugu Srbije.

"Nije istina da svi simboli Albanije treba da se uklone sa udžbenika. Imamo dosta knjiga koje su iz Albanije u kojima stoji i albanska zastava, prema tome to je dezinformacija", tvrdi Bećiri i dodaje da se " sada podigla prašina u vezi tog dokumenta jer je došlo do promene vlasti u Albaniji i da je u pitanju političko prepucavanje bivših i sadašnjih funkcionera".

Policija je sredinom novembra u selu Rajince, u opštini Preševo, zaplenila 5.060 udžbenika na albanskom jeziku, švercovanih iz Prištine, koji nisu imali potrebnu dokumentaciju, odnosno odobrenje Ministarstva prosvete da se koriste u nastavi.

Albanski udžbenici koji su tada zaplenjeni nisu bili u skladu sa potpisanim dokumentom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.