Beč postao centar evropskog prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2011, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč postao centar evropskog prava

BEČ -

U Beču je, na Univerzitetu, danas otvoren Evropski pravni institut (European Law Institute -ELI)) čime je ovaj grad postao sedište ove nezavisne organizacije koja ima za cilj povezivanje pravnika iz raznih oblasti i pravnih tradicija.

Institut, koji treba da uputi važne impulse u razvoju evropskog pravosuđa, je otvoren u prisustvu, između ostalih, evropske komesarke Vivien Reding.

"ELI treba da bude glas pravnika u Evropi", objasnila je Kristiane Vendehorst >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Instituta za civilno pravo bečkog Univerziteta, koja je bila uključena u nastajanje Instituta i njegovo dovođenje u Beč.

Kao cilj ona je navela da ELI u budućnosti ima više hiljada članova iz svih evropskih država, a članovi mogu biti pored naučnika, sudije, advokati, notari, i predstavnici drugih pravničkih poslova.

To objedinjavanje pravnika treba da vodi ka konkretnim preporukama i alternativnim predlozima za razvoj evropskog prava.

Iako je ELI naseljen pri Univerzitetu radi se pre svega o akademskom projektu, a publikacije koje će izdavati treba da budu prihvaćene od većine evropskih pravnika.

Prvih godina ELI će se fokusirati na, kako je navedeno, poboljšanje pravosuđa u Evropi, a stajaće na raspolaganju osobama koje se bave pravosuđem, kao i zainteresovanim građanima za pružanje informacija o kompleksnim pravnim pitanjima.

Ideja za osnivanje ELI oslonjena je na Američki pravni institut, nevladinu organizaciju, koja je imala centralnu ulogu u ujednačavanju trgovinskog prava u svim američkim državama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.