Beč i Beograd potpisali Sporazum o saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč i Beograd potpisali Sporazum o saradnji

Gradonačelnici Beča i Beograda Mihael Ludvig i Zoran Radojičić potpisali su danas u Beču Sporazum o saradnji dva glavna grada, kojim je predviđena intenzivnija kooperacija u oblastima kao što su razvoj pametnih gradova, urbanizam, stanovanje, zdravstvo i starenje, otvoreni podaci, kultura i kulturno nasleđe, kao i privreda i turizam.

U okviru sporazuma gradovi se obavezuju na unapređenje razmene informacija, znanja i iskustava u oblastima od zajedničkog interesa uz učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnjaka iz gradskih institucija oba grada kao i partnerskih organizacija.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig naglasio je da se sporazum tiče saradnje u oblastima budućnosti, a saradnjom žele da unaprede dva grada.

Ludvig se založio i za što skoriji prijem Srbije u EU.

"U svim tačkama koje se tiču razvoja naša dva grada smo saglasni. Bilo bi poželjno da Beograd i Srbija budu deo EU. Razvijamo trenutno planove saradnje za Dunavsku strategiju koja ne zahteva članstvo u EU. Ali, bilo bi mnogo lakše sprovesti projekte u delo ako bi Srbija i Beograd bili deo Unije", naglasio je Ludvig.

Gradonačelnik Beč je istakao da podržava članstvo Srbije u EU i rekao da se nada još tešnjoj saradnji dva grada unutar Unije.

Radojičić je, u izjavi Tanjugu, naglasio da je sporazum vrlo značajan s obzirom da Beč i Beograd imaju dugu tradiciju i dobre odnose.

"Prethodni gradonačelnici su želeli da potpišu memorandum o saradnji između, a ta inicijativa je postojala i prethodnih decenija. Meni i gradonačelniku Ludvigu je pripala čast da danas potpišemo ovaj sporazum. Beč je grad koji je u mnogim segmentima gradske uprave, komunalnih usluga, pametnog grada, i mobilnosti jedan od vodećih u svetu. To je nešto što nama služi kao model i želimo da kroz to učimo I unapredimo Beograd", kazao je on.

Radojičić je ukazao i na značaj privredne saradnje dva grada, koja, kako je konstatovao, postoji, a koju dve metropole žele da bude još bolja u interesu obe strane.

"Različiti su aspekti saradnje koju očekujemo u interesu Beograda i Beča i duboko verujem da će ta saradnja biti dobra u narednom periodu i da će se videti u napretku Beograda", naglasio je on.

Radojičić je ukazao i na značaj dijaspore u saradnji dva grada.

"Sigurno je da dobri odnosi država pre svega kreću od dobrih odnosa i saradnje između ljudi na lokalnom nivou. Dobro je da saradnja Beča i Beogarda krene od opština, pa da ide dalje između celih gradova, a na kraju između Austrije i Srbije. Saradnja je dobra, ali uvek može biti bolja. Vrlo je značajno da u Beču živi više od 200.000 naših građana, koji su ovde dobro prihvaćeni", ukazao je on.

Rekao je da je u razgovoru sa ljudima iz gradske uprave Beča bilo reči kako da se unapredi i položaj srpske zajednice kako bi bili još zadovoljniji.

Dodao je da je dugoročni cilj Srbije da vrati naše ljude u Srbiju, i da s obzirom na privredni rast i razvoj očekujemo da će se vraćati u budućnosti, a da naša zemlja želi da bude spremna i na taj korak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.