Beč: Zabraniti iS i njene simbole

Izvor: B92, 27.Avg.2014, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Zabraniti iS i njene simbole

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner namerava da što pre zabrani terorističku organizaciju "Islamska država" (IS) i nošenje simbola IS.

"Slobodno društvo ne treba da toleriše da se njegova tolerancija gazi", istakla je ona u izjavi APA pozdravljajući i predloge poslanika stranke Zelenih u parlamentu pokrajine Gornje Austrije Efganija Denmeca koji se zalaže za uvodjenje zakona o zabrani radikalno islamskih struja.

Njegovi zahtevi su potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razumni i biće uključeni u našu debatu, najavila je ona.

Denmec je ukazao da treba da postoji krivično delo da bi bila pokrenuta istraga ali je dodao da treba govoriti i o prevenciji.

"Najveći rizik predstavljaju putujuće hodže koje seju mržnju", rekao je Denmec, poslanik turskog porekla, koji je dodao da činjenica da je u Austriji uhapšeno devet Čečena sa statusom azilanata koji su bili na putu ka Siriji kako bi ratovali, jasno pokazuje koliko se rat približio centru Evrope.

Pokrajinski dom parlamenta apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije da uputi signal kako bi se sprečio politički motivisani islam.

U to, kako je objasnio Denmec spada bolja saradnja Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) sa vlastima zaduženi za strance.

Denmec ističe da nedostaju odgovarajuće pravne mere, i da bi trebalo uvesti zabranu kojom bi se sankcionisali svi pozivi na džihad i islamistički teror.

I Slobodarska partija Austrije (FPO) u predlogu Denmeca vidi dobru mogućnost za prevenciju, ali ističe da je mogućnost bržeg proterivanja bolja od svakog krivičnog zakona.

U pojedinim slučajevima biće teško da se pred sudom dokaže verski ekstremizam, smatra FPO.

Inače BVT je identifikovao još džihadista u Austriji, pa se očekuju dalja hapšenja.

Prema generalnom direktoru za javnu bezbednost Konradu Kogleru policija je došla do identiteta osoba koji su se nedavno predstavili na internetu kao džihadisti.

Austrijske vlasti procenjuju da je broj lica iz Austrije u Siriji oko 130, a smatra se da je do sada 2.000 osoba sa prostora EU učestvovalo u sirijskom ratu.

Kako tvrdi bečki dnevnik „Standard“ mladi koji su odrasli u Austriji kada odu u Siriju gotovo da ne bivaju upotrebljeni u oružanim okršajima, već se koriste za logističke zadatke.

Postoji više obaveštajnih izveštaja prema kojima su mlade žene koje žele da idu u rat, korišćene kao „konkubine“ boraca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.