Izvor: B92, 25.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Razumevanje za stav Srbije

Beograd -- Austrijska ministarka spoljnih poslova Ursula Plasnik izjavila da ne očekuje da će Srbija priznati Kosovo u skorijoj budućnosti.

Ona je, međutim, naglasila da "treba da bude jasno da država koja smatra da je evropska integracija jedan od njenih ključnih prioriteta, ne može sebi priuštiti da ima stav koji je u suštinskoj suprotnosti sa politikom Evropske unije".

"EU je uvek podvlačila da postoje 'crvene linije' u srpskom odnosu sa Kosovom", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Plasnikova u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN.

Ona je kazala da je austrijska odluka da prizna nezavisnost Kosova bila vođena ciljem o dugoročnoj stabilizaciji regiona.

"Znajući da Srbija ima drugačiji stav o tom pitanju, mi ne želimo da kočimo druge oblasti u kojima tesno sarađujemo - od evropskog puta Srbije do ekonomije", rekla je Plasnikova.

Važno je da Kosovo može da učestvuje u regionalnoj saradnji i mehanizmima integracije jer, kako je ocenila, "izolovati Kosovo od regionalnog razvoja naudilo bi kosovskim Srbima možda više nego ostalim stanovnicima Kosova".

Stvaranje novih linija podele predstavljalo bi suprotnost samoj suštini nove Evrope, smatra austrijska ministarka.

"Naše čvrsto uverenje jeste da ujedinjenje Evrope bez Srbije neće biti kompletno. Srbija je deo Evrope i uverena sam da će, pre nego kasnije, pronaći zasluženo mesto u okviru familije evropskih nacija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.