Beč: Podrška Paradi ponosa

Izvor: B92, 28.Sep.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Podrška Paradi ponosa

Oko 200 ljudi učestvovalo je danas posle podne, u Beču, na demonstracijama u znak solidarnosti sa Paradom ponosa u Beogradu.

Oni su takođe protestovali zbog pretnji ispisanih na nemačkom i srpskom na jednoj od glavnih institucija LGBT populacije u Austriji.

Nepoznata lica ispisala su, u noći na subotu, na centru za lezbejke, homoseksualce i transdžender, poznatom pod nazivom „Roza lila vila“ u 6. bečkom okrugu, pretnje smrću homoseksualcima.

Na fasadi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << „Roza lila vila“ nalazi se grafit sa porukom „Ubij pedere“ (Tote Sćwule), a na srpskom sa pravopisnom greškom parola „Ubi pedera“.

Kao odgovor pripadnici LGBT populacije postavile su ispod grafita plakat sa porukom „Dušo, razmisli malo o posledicama ubistva“.

Takodje, preko fejsbuka, predstavnici „Roza lila vila“ poručuju da neće dozvoliti da ih pretnje uplaše.

Predstavnici LGBT institucija pretpostavljaju da grafit sa pretnjama ima veze sa Paradom ponosa koja je održana u Beogradu.

Zbog toga je danas održan skup solidarnosti pod motom „Ne damo se zastrašiti“, kojem je prisustvovao i predsednik 6. bečkog okruga Markus Rumelhart.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.