Beč: 100 zahteva za azil na dan

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: 100 zahteva za azil na dan

Broj molbi za dobijanje azila podnetih u ovoj godini u Austriji nalazi se na desetogodišnjem rekordnom nivou i stvara probleme u obezbeđivanju smeštaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ipak je izrazilo zadovoljstvo što je ipak za praznike obezbedilo dovoljno smeštaja za izbeglice.

Ministarka Johana Mikl Lajtner sa olakšanjem je konstatovala da je njena božićna želja, da se ne moraju uspostavljati kampovi za azilante tokom praznika, uslišena.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Međutim posle Nove godine moglo bi postati tesno, jer svakodnevno Ministrastvu 100 izbeglica podnosi zahtev za dobijanje azila.

Sa više od 25.000 zahteva ova godina bi mogla postati rekordna, jer je to za čak 43 odsto više nego prošle godine.

Što se smeštaja tiče problem je što su svega tri pokrajine Beč, Donja Austrija i Štajerska ispunile svoje obećanje i shodno određenoj pokrajinskoj kvoti primile azilante.

Ostalih šest pokrajina i dalje ne ispunjavaju dogovorenu kvotu moraju ispuniti svoje obaveze najkasnije krajem januara, kako nalaže sporazum saveznih i pokrajinskih vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.