Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebu čeka 19 porodica

BANJALUKA - U Republici Srpskoj u prošloj godini od 104 žene koje su pokušala da vantelesnom oplodnjom dobiju bebu, njih 19 ostalo je u drugom stanju, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Međutim, ovu šansu parovi iz RS mogu da potraže samo u ordinaciji doktorke Sanje Sibinčić u Banjaluci ili u nekoj susednoj zemlji, jer u RS nijedna bolnica nije osposobljena da pomogne bračnim parovima da dobiju bebu veštačkim putem. Ipak, u Kliničkom centru u Banjaluci uveravaju da će do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraja godine biti otvoren centar za reproduktivno zdravlje koji će se baviti i ovom problematikom.

S obzirom na to da se u RS nijedna javna zdravstvena ustanova ne bavi vantelesnom oplodnjom, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još je prošle godine najavilo otvaranje centra za repoduktivno zdravlje u Kliničkom centru u Banjaluci.

Vršilac dužnosti direktora KC u Banjaluci Mirko Stanetić potvrdio nam je da je za ovaj centar u potpunosti kupljena sva oprema i edukovan kadar, a u narednom periodu trebalo bi da se osposobi i jedan sprat ginekologije za ovaj centar.

- Međutim, to je sve prva faza. Druga faza je otvaranje citogenetske laboratorije, u kojoj bi se radila vantelesne oplodnja. Moramo da edukujemo kadar za veštačku oplodnju i da kupimo stručnjaka koji bi to radio. Ovo je složen posao, ali ga planiramo do kraja godine i završiti - rekao nam je Stanetić.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje RS Nenad Babić smatra da je Srpskoj neophodno više ovakvih centara, s obzirom na broj stanovnika.

- Prava je sreća što mi u RS imamo doktorku Sanju Sibinčić, jer bi bračni parovi svoju šansu morali da potraže u Sarajevu ili nekoj drugoj zemlji. Zahvaljujući ovoj ordinaciji RS nije medicinska provincija - rekao je Babić.

Inače, kod doktorke Sanje Sibinčić za savet ili pomoć mesečno se obrati veći broj bračnih parova. Kako doktorka Sibinčić kaže, dolaze i bračni parovi iz inostranstva koji su poreklom sa ovih prostora, jer je vantelesna oplodnja u zapadnim zemljama znatno skuplja.

S obzirom na to da Fond zdravstvenog osiguranja finansira jednu proceduru vantelesne oplodnje, dr Sibinčič ističe da je mogućnost da žena iz prvog pokušaja ostane u drugom stanju 25 odsto, ali samo za žene do 35 godina starosti.

- Sve je to relativno. Imali smo sreću da je proteklih meseci oko deset žena iz prvog puta ostalo u drugom stanju - navela je Sibinčičeva.

U prošloj godini 104 para u RS imali su tu sreću da dobiju pomoć od Fonda. Prvi pokušaj košta 1.600-2.650 KM. U Fondu RS objašnjavaju da prvi pokušaj vantelesne oplodnje finansiraju samo ako bračni par želi da tu šansu potraži kod dr Sibinčić, jer sa tom privatnom ordinacijom Fond ima potpisan ugovor.

Fond finansira prvi pokušaj

Finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje FZO RS sprovodi shodno godinama života žene. Tako ženama do 38 godina starosti Fond u potpunosti plaća taj prvi pokušaj, dok se ženama od 38 do 40 godina starosti finansira 50 odsto troškova. Za žene od 40 do 42 godine Fond finansira samo 30 odsto cene vantelesne oplodnje. Žene koje su starije od 42 godine, a ostanu u drugom stanju vantelesnom oplodnjom, FZO RS refundiraće troškove u potpunosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.