Bebe umrle od infuzije u Nemačkoj

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe umrle od infuzije u Nemačkoj

Dvoje novorođenčadi je umrlo, a treće je u kritičnom stanju pošto su prošle sedmice primila infuziju zagađenu crevnom bakterijom enterobakter u bolnici u Majncu.

Dve bebe su umrle, a lekari se i dalje bore za život treće bebe koja je u kritičnom stanju, nakon što su novorođenčad primila infuziju zagađenu crevnom bakterijom enterobakter, na univerzitetskoj klinici u zapadnonemačkom gradu Majncu.

Ukupno devet beba je na ovoj klinici u Majncu dobilo zagađenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << infuziju. Lekari su saopštili da se šest beba oporavlja, ali da strahuju da će preminuti i treće novorođenče koje se sada nalazi u kritičnom stanju.

"Šest beba se dobro oporavlja i njihovo stanje je zadovoljavajuće. Za jednu najugroženiju prognoze nisu dobre", kaže Fred Ze, načelnik dečijeg odeljenja.

Državno tužilaštvo pokrenulo je opsežnu istragu zbog nanošenje teških povreda i ubistva iz nehata, a mediji navode da je moguće da je infuzija "zaražena" u apoteci univerzitetske klinike u Majncu gde se tečnost pravi od komponenata dobijenih od proizvođača.

"Dosadašnji rezultati autopsije pokazali su da je jedna beba imala ozbiljne zdravstvene probleme i pre dobijanja infuzije. Još ne možemo da kažemo da je da li je reč o bakterijskoj infekciji", navodi tužilac Klus Piter Mit.

"U proteklih deset godina svakog dana infuziju je primilo dvadesetak beba i sve je bilo u redu. Još ne znamo šta se desilo. Ceo naš rad je pod sumnjom, verovatno je bilo propusta u pravljenju infuzije", ističe direktor Univezitetske klinike Norbert Fajfer .

Enterobakter je bakterija uglavnom bezopasna po odrasle, ali kod novorođenčadi može da dovede do teških poremećaja i smrti.

U jednoj bolnici u Kelnu su 1989. godine umrle su četiri prerano rođene bebe koje su dobile takođe bakterijom enterobakter zaraženu infuziju.

Tada je obolelo još šest beba, od kojih su tri preživele sa trajnim teškim posledicama po zdravlje. Istražni organi u Kelnu nisu uspeli da dokažu sumnju da su higijenski propusti u klinici doveli do nesreće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka: Dvoje novorođenčadi umrlo od infuzije zaražene bakterijom

Izvor: Blic, 23.Avg.2010

Dvoje novorođenčadi je umrlo, a pet je u kritičnom stanju pošto im je intravenozno data hrana za koju se sumnja da je inficirana bakterijom u bolnici u Majncu...Lekari se bore za život petoro novorođenčadi, a istraga o izvoru kontaminacije je u toku, preneo je Radio Dojče vele...Sve bebe nalazile...

Nastavak na Blic...

U Nemačkoj umrla i treća beba zbog zaražene infuzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2010, 14:34

MAJNC -..I treće novorođenče umrlo je od infuzije zaražene bakterijama na Univerzitetskoj klinici u nemačkom gradu Majncu, javio je danas radio Dojče vele...Mediji su juče izvestili da su dve bebe umrle, a pet je u kritičnom stanju pošto im je u bolnici intravenozno data hrana za koju se sumnja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.