Beba upala u šaht i udavila se dok su ukućani spavali

Izvor: Blic, 02.Sep.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba upala u šaht i udavila se dok su ukućani spavali

Osmomesečni Filip D. udavio se juče oko sedam sati ujutro u improvizovanom šahtu sa vodom, nakon što je neprimećen, dok su svi ukućani spavali, ispuzao iz kuće u zemunskom romskom naselju. Filipovo beživotno telo našla je majka Safera (19) koja je urlikom probudila ukućane. Filipu, nažalost, nije bilo pomoći. Uplakana majka Safera sa rođacima

U maloj kući u zemunskom naselju Pazovački put već četiri meseca živi desetočlana porodica. Na dušeku postavljenom na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pod u jednoj od soba spavala je Safera I. (19), majka tragično nastradalog dečaka, sa troje dece, od kojih najstarije ima četiri godine. Probudivši se, Safera je primetila da pored nje ne spava njen osmomesečni sin Filip i nakon što ga je potražila po kući izašla je i u dvorište gde ju je sačekao zastrašujući prizor.

U improvizovanom šahtu, prekrivenom tankom drvenom daščicom, površine devedesetak kvadratnih centimetara u kome je bilo dvadesetak centimetara vode videla je svoju bebu. Filip je dopuzao da šahta i glavom nadole upao u vodu.

Komšije okupljene u dvorištu gde se dogodila tragedija

- Brzo sam ga izvukla iz vode, ali već je sav bio modar, a usne su mu bile plave... I nije disao. Pokušali smo kasnije da ga oživimo, ali nismo uspeli. Kada je muž stigao kući, i on je pokušao isto, uspeo je da mu iz usta i pluća izbaci malo blatnjave vode, ali dete i dalje nije disalo - priča majka nastradale bebe.

Videvši Saferu kako neutešno drži dete u naručju, ne znajući šta da uradi da bi joj pomogla, njena majka je dotrčala, uzela joj dete iz ruku i umotala ga u čaršav da ga ugreje.

- Okrenula sam ga na stomak i tapkala po leđima, nadajući se da će to pomoći i da će mališan otvoriti oči, pošto se nagutao blatnjave vode. Pokušala sam da pomognem koliko sam mogla i znala, ali nije bilo dovoljno. Filip se do juče smejao i igrao i nikada nije bio bolestan - priča Saferina majka, koja je pre toga trčala ulicom dozivajući komšije kako bi neko iz komšiluka pozvao Hitnu pomoć.

Iako porodica kaže da je mladić koji je prolazio kolima odmah pozvao Hitnu pomoć, lekari su prvi poziv primili od policije koja je tada već stigla na mesto nesreće. Lekari Hitne pomoći stigli su na mesto porodične tragedije u 7.29 časova. Međutim, mogli su samo da konstatuju smrt, a uzrok smrti će preciznije biti utvrđen obdukcijom na odeljenju sudske medicine.

Druga smrt za dve sedmice

Beogradskoj policiji je 22. avgusta stigla dojava da je u romskom nehigijenskom naselju, u Ulici dr Ivana Ribara, u novobeogradskom Bloku 72, nađena mrtva osmomesečna beba. Policija je utvrdila da je u porodici Gaši preminula osmomesečna beba. Fidana Gaši, majka osmomesečnog Alberta, primetila je da dete teško diše. Lupkala ga je po leđima, dala mu da pije vodu, iznosila napolje, a zatim povela kod lekara, ali joj je mališan na putu do Doma zdravlja umro na rukama.

U međuvremenu, ispostavilo se da niko od ukućana ne zna tačno kada je mali Filip otpuzalo iz kuće u dvorište i koliko je vremena proveo glavom zaronjen u vodu.

Ukućani pretpostavljaju da je neko ostavio otvorena ulazna vrata od kuće, kroz koja se mališan probudivši se pre svih provukao i izašao u dvorište.

- Najverovatnije je neko dete izašlo u dvorište da obavi nuždu, pošto nam kupatilo ne radi. Verovatno se sanjiv vratio u krevet i zaboravio da zatvori vrata, bilo je toplo jutro - priča tetka nastradalog dečaka.

Mali improvizovani šaht u dvorištu nije bio dobro obezbeđen, jer je ova mnogobrojna porodica, zbog problema sa kupatilom, već neko vreme na česmi koja izvire iz šahta prala sudove, veš i kupala decu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.