Beba se bori za svaki otkucaj srca

Izvor: Blic, 30.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba se bori za svaki otkucaj srca

Šesnaestomesečna N. T., koju su posle dve pogrešne dijagnoze u Domu zdravlja „Novi Beograd”, primili u Tiršovu i dalje se nalazi u dubokoj komi. Na respiratoru je, mašina diše umesto nje. Bubrezi su otkazali, a to ukazuje da ima najteži oblik sepse, koji se širi celim telom. Nesrećni roditelji, Zorana i Dušan Tešić, danonoćno su u bolničkom krugu i lekari ih povremeno, na po pet minuta, puštaju da vide dete.



- Kada je primljena u bolnicu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moždanoj tečnosti je imala isključivo bakterije, a vrlo malo belih krvnih zrnaca, što ukazuje da organizam nije imao dobar odbrambeni mehanizam. Ovakav slučaj se retko viđa i loše su prognoze. U trenutku prijema u bolnicu dete je imalo nizak broj trombocita i bilo je u septičnom, teškom stanju - kaže za „Blic” dr Branislav Nestorović, šef službe za pulmologiju i alergologiju u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

To što su maloj N. T. otkazali i bubrezi, dr Nestorović obrazlaže poslednjom fazom sepse, kada otkazuju organi i kada se sepsa širi kroz celo telo.

S druge strane, dr Nevena Maksimović-Vunjak, načelnica Intenzivne nege u Tiršovoj, objašnjava da je rano bilo koga još okriviti za ovaj slučaj jer je u pitanju podmukla bolest, koja može neko vreme da tinja i odjednom da bukne.



Pad imuniteta


- Na osnovu prvih analiza nije moguće pouzdano predvideti razvoj bolesti. Zapaljinski procesi kod dece daju jako slične simptome, a sama krvna slika nije mogla da ukaže na razvoj meningitisa. Kod drugog deteta bi došlo samo do upale nosa ili grla, ali ovoj devojčici je očigledno pao imunitet, pa je došlo do ubrzanog razvoja bolesti - objašnjava dr Maksimović-Vunjak.

Ona kaže da je devojčica kod njih upućena kada je već došlo do ekspanzije bolesti.

- Došla je sa zapaljenjem mozga, prestankom disanja i povremenim gubljenjem svesti. Skener glave je pokazao edem moždanog tkiva i moždanica, a tek analizom likvora (analiza tečnosti iz kičmene moždine) utvrđeno je prisustvo bakterije pneumokok kao uzročnika stanja. Situacija je takva da je tok bolesti progresivan, skoro do nepovratnog uništenja moždanog tkiva. Nema spontanog disanja, pa je dete prikačeno na aparate. Devojčica je na potpornoj terapiji za održavanje vitalnih funkcija, daju joj se i antibiotici - ističe doktorka.

Prognoza bolesti je još po prijemu u Tiršovu bila loša, dete je već tada bilo vitalno ugroženo i situacija se ne menja na bolje. Redakcija „Blica” juče je bila pod opsadnim stanjem zbog brojnih poziva roditelja od kojih su mnogi iznosili slične primere arogantnog ponašanja dr Zagorke Krstić Radović koja je bila izabrani doktor male N. T. i koja je njenu majku Zoranu ispratila rečima: „Šta hoćete, majka, skinuli ste temperaturu na 39 stepeni.”

Zbog svega Ministarstvo zdravlja reagovalo je munjevito i već juče je zdravstvena inspekcija bila u DZ „Novi Beograd” kako bi ispitala ceo slučaj, a rezultati će se znati u ponedeljak.

- Ne mogu unapred da optužujem lekare. Zbog ovakve situacije zdravstvena inspekcija uradiće i vanrednu kontrolu kvaliteta stručnog rada u domu zdravlja „Novi Beograd” i u Tiršovoj - kaže za „Blic” Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

U svakom slučaju, već juče su inspektori sa Katarinom Vekić, direktorkom Doma zdravlja „Novi Beograd”, nekoliko sati u dispanzeru u Bloku 44 ispitivali sve relevantne činjenice o slučaju male N. T.

- Politika naše kuće je da ne izlazimo u javnost sa komentarima pre nego što dobijemo nalaz zdravstvene inspekcije. Njihov izveštaj očekujemo u ponedeljak i prema njemu ćemo dalje reagovati. Ako se utvrde nepravilnosti u lečenju deteta, inspekcija će odrediti kaznu, a mi ćemo uraditi kako nam kažu - navodi za „Blic” dr Aleksandra Sekulić iz Doma zdravlja „Novi Beograd”.



Odokativno lečenje


Nekadašnji sekretar Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva dr Milena Jauković podseća da je ovo već sve viđeno i upozorava da, kad su u pitanju mala deca, trudnice i starije osobe lekari moraju biti oprezni jer u ovoj populaciji simptomi bolesti mogu biti često atipični.

- Građani hoće da budu sigurni u lekare koji ih leče. Postoje lekari koji su savesni, ali, nažalost, u svakoj ustanovi ima onih koji odokativno rade - objašnjava dr Jauković.

Šesnaestomesečnu N. T. roditelji su dva puta vodili u Dom zdravlja „Novi Beograd” zbog temperature od 40 stepeni Celzijusa. Lekarke Lidija Manić i Zagorka Krstić-Radović su ih uveravali da je u pitanju virusna infekcija i da „to nije ništa strašno”. Oba puta su ih poslali kući. Trećeg dana, treća lekarka Doma zdravlja hitno ih šalje u Univerzitetsku dečju kliniku, gde su ustanovili da dete ima meningitis.

Dete u Tiršovu najzad poslala dr Tanja Ilić

Načelnik pedijatrijske službe u DZ „Novi Beograd” Ljubomir Petrović kaže da nije pošteno što su dve odlične doktorke žrtve u celoj priči.

- Nemamo šta da pričamo! Ranije nije bilo pritužbi na njihov rad, a ja samo mogu da kažem da su u pitanju kvalitetni lekari u svakom pogledu - kaže Petrović.

Kako „Blic” nezvanično saznaje, treća doktorka koja je primila devojčicu u teškom stanju i odmah uputila u Tiršovu je dr Tanja Ilić. Nju juče nismo zatekli u Domu zdravlja, jer je već završila sa svojom smenom kao i dr Zagorka Radović-Krstić.

Dr Lidija Manić: Ne bežim od odgovornosti

Dr Lidija Manić, koja je prvi put pregledala devojčicu N. T., tvrdi da je radila korektno.

- Doktor sam 25 godina, od toga 15 godina radim kao specijalista pedijatrije. Stojim iza svega što sam uradila, a tvrdim da sam radila korektno i medicinski potkovano. Istraga će sve pokazati, inspekcija je pregledala pisanu i elektronsku dokumentaciju, a ja ne bežim od odgovornosti, niti bilo čega drugog - ističe ona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dete u komi zbog meningitisa, doktorke mislile da je „infekcija”

Izvor: Politika, 29.Maj.2009, 00:37

Doktorke Doma zdravlja „Novi Beograd” dva puta vraćale roditelje sa detetom sve dok, prilikom trećeg dolaska, njihove koleginice nisu hitno devojčicu poslale u Tiršovu ..Šesnaestomesečna Natalija Tešić, posle tri dana visoke temperature, za koju su, kako nam objašnjavaju njeni najbliži,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.