Beba rođena posle 38 godina

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2014, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba rođena posle 38 godina

U selu Mlačište, smeštenom u planinama oko Crne Trave posle 38 godina rođena je beba. U polovini sela u ovoj opštini nema nijednog deteta, mali Aleksandar je zaplakao u trošnoj kućici u Mlačištu pre nešto više od dva meseca, a njegov plač je obradovao čitav kraj.

Posle dugo vremena, rođena je beba u selu Mlačište, smeštenom u planinama oko Crne Trave (Foto: Ilustracija)

 

Roditelji Dalibor i Olivera Savić doselili su se u Mlačište iz okoline >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Vladičinog Hana. Život provode u skromnoj kućici, ali su ubeđeni da za njih i njihovu porodicu ovde ima budućnosti.

- Sve u svemu, snalazimo se. Ipak, kad je velika ljubav i kad imaš veliku želju da živiš tu gde jesi, onda je sve lakše - kaže Olivera.

Dalibor je u ovom kraju radio kao sezonski radnik od svoje 17. godine. Kada mu je Slavoljub Radovanović iz Niša ponudio da mu ustupi kuću roditelja i šest hektara zemlje, nije mnogo razmišljao, odmah je prihvatio.

- Posto želimo da se bavimo poljoprivredom, nedostaje jedan traktor kojim bismo mogli da obrađujemo zemlju, jer ovde bez mašine ne možete, a sela su potpuno pusta, ovde nema mehanizacije uopšte - priča nam Dalibor.

 

Nedostaje mnogo toga ovoj porodici. Aleksandar nema krevetac, u kući nema ni vode ni struje.

 

San o školi

Rođenje Aleksandra otvorilo je ponovo stari san, da se škola u ovom selu, zatvorena pre više od trideset godina, za sedam godina ponovo otvori. Savići kažu da žele da ostanu u ovom selu, a meštani se nadaju da će oni, možda, biti prve ptice u povratku mladih u ovaj tako lep, a tako pust kraj.

 

Nadležni u Crnoj Travi obećali, ali sijalica nikako da zasvetli. Kažu - problem je papirologija.

- Sve peremo napolju u hladnoj vodi. Sada je lepo vreme, a videćemo kako ćemo kad padne sneg - kaže Olivera.

Ovaj bračni par je jedini koji se ove godine venčao u Crnoj Travi. Njihova odluka da žive u Mlačištu, u planini, obradovala je i osokolila i 15-ak žitelja, koliko ih je ostalo u selu koje ima više od sto kuća.

Ostale su uglavnom starice.

- Da se obnovi nešto, inače ovako će ostati pusto ovako lepo mesto. Mi stari svi po osamdeset godina - kaže meštanka Verna Milenović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.