Batut:Neophodna prevencija od virusa Zapadnog Nila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batut:Neophodna prevencija od virusa Zapadnog Nila

U Srbiji je do danas registrovano je 70 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila, a pet pacijenata je preminulo od bolesti koju prenose isključivo komarci, kaže pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje ''Batut'' Darija Kisić Tepavčević uz napomenu da je neophodno sprovesti kako opšte, tako i mere lične prevencije.

Ona je navela da se radi o bolesti koju isključivo prenose komarci i kao glavnu meru zaštite istakla uništavanje komaraca kao primarnih nosilaca virusa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
''Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i životnu sredinu i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda sprovode mere suzbijanja komaraca. Apelujemo na sve lokalne samouprave da u narednom periodu sprovode zaprašivanje komaraca'', rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Osim sistemskih mera koje se sprovode u celoj zemlji, Kisić Tepavčević je istakla i važnost lične prevencije uz podsećanje da se uboda komaraca može zaštiti upotrebom repelenata i nošenjem šire i svetlije odeće dugih rukava i nogavica.

Takođe, od uboda komaraca štiti i stavljanje mrežica na prozore i vrata, izbegavanje močvarnih predela i šuma, kao i otvorenih prostora u zoru i sumrak kada su komarci najaktivniji.

Kao mere prevencije Kisić Tepavčević je navela i uništavanje komaraca u zatvorenim prostorima, boravak u klimatizovanim prostorima i isušivanje posuda sa stajaćom vodom koja su, kako ističe, legla za razmnožavanje komaraca.

Ona je pojasnila da je u ovom periodu godine intenzivirana aktivnost komaraca koji su prenosioci virusa groznice Zapadnog Nila, kao i da se tokom sezone, od juna do novembra, kontinuirano prati aktuelna epidemiološka situacija o čemu se javnost redovno obaveštava.

''Od 2012.godine, kada je ova bolest prvi put registrovana na teritoriji naše zemlje, sprovodi se sistemski epidemiološki nadzor u humanoj populaciji kroz mrežu Instituta ''Batut'' i zavoda za javno zdravlje'', naglasila je Kisić Tepavčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Batut: Neophodna prevencija od virusa Zapadnog Nila

Izvor: B92, 01.Avg.2018

U Srbiji je do danas registrovano je 70 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila, a pet pacijenata je preminulo od bolesti koju prenose isključivo komarci, kaže pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević uz napomenu da je neophodno sprovesti kako opšte, tako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.