Batut: H1N1 u Srbiji

Izvor: B92, 10.Jan.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batut: H1N1 u Srbiji

Beograd -- Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je danas da je u Srbiji dokazano postojanje virusa gripa tipa A (H1N1).

Ističe se da je učestalost oboljenja sličnih gripu ispod epidemijskog praga.

"Na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, u okviru sentinel i virusološkog nadzora nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama, 9. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << januara 2014. godine iz sentinelnog uzorka bolesničkog materijala dokazan je virus gripa tipa A (H1N1)", objavio je Institut.

Dodaje se da je učestalost oboljenja sličnih gripu i dalje na niskom nivou, koji je ispod epidemijskog praga u Srbiji.

Grip tipa A, koji izaziva virus H1N1, kolokvijalno se naziva "svinjski grip".

Pročitajte još: Svinjski grip - bez panike.

Prisustvo ovog virusa je 9. januara dokazano kod obolele osobe sa teritorije opštine Novi Sad. Pacijentkinja je boravila van zemlje u periodu od 29. decembra do 3. januara, naveo je "Batut" u saopštenju, pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje Vojvodine - Centra za virusologiju.

U kliničkoj slici obolele dominirali su visoka temperatura i kašalj, odnosno simptomi karakteristični za ovo oboljenje.

Ističući da se na teritoriji Republike Srbije još beleži niska aktivnost virusa gripa, kao i u većini zemalja evropskog regiona, stručnjaci "Batuta" su upozorili da "ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinosi duži boravak u zatvorenom prostoru i skorašnji početak školske godine".

Zbog toga je, kako je navedeno, "neophodno primenjivati mere prevencije: redukovanje kontakta sa obolelima i osobama sumnjivim na oboljenje, održavanje lične higijene, na prvom mestu higijene ruku i disajnih puteva, često provetravanje prostorija".

Kao osnovnu meru prevencije stručnjaci preporučuju vakcinaciju protiv gripa i podsećaju da je vakcina dostupna u domovima zdravlja u zemlji. Pored tipa A (H1N1), vakcina sadrži i tipove A(H3N2) i B virusa gripa.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama koje pripadaju visokorizičnim grupama, odnosno osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući, pre svega, šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Vakcinacijom je potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

"Sezonska vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za oboljevanje, osobama starijim od 65 godina i licima zaposlenim u javnim službama koje su u riziku", navedeno je u saopštenju Instituta.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine. Vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu, ali je potrebno napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju oboljevanja razvija blaža klinička slika i da se redukuju moguće teže komplikacije.

Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija.

Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, do sada je utrošeno 80 odsto planirane količine vakcine protiv gripa za sezonu 2013/2014.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Batut: U Srbiji opet svinjski grip

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2014

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je u Srbiji dokazano postojanje virusa gripa tipa A (H1N1), ali da je incidencija oboljenja sličnih gripu ispod epidemijskog praga. ..Foto: Arhiva  .."Na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.