Batut: Dostupne vakcine potpuno bezbedne

Izvor: RTS, 03.Apr.2014, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Batut": Dostupne vakcine potpuno bezbedne

Vakcine za decu koje su sada dostupne u domovima zdravlja apsolutno su bezbedne i sigurne, kažu u "Batutu".

Pedijatri u domovima zdravlja dobiće uputstvo da kod dece koja su započela vakcinaciju petovalentnim vakcinama, revakcinacija može biti obavljena vakcinama dostupnim u domovima zdravlja, odnosno vakcinama instituta "Torlak", prenosi Tanjug.

To je danas odlučeno na zajedničkom sastanku epidemiologa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i predstavnika Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Šefica odseka za imunologiju Goranka Lončarević je nakon sastanka rekla novinarima da su vakcine u domovima zdravlja, a koje se daju o trošku RFZO, podjednako bezbedne kao i petovalentne vakcine i da roditelji ne treba da brinu.

"Preporuka roditeljima bi bila da ne pokušavaju da nabave petovalentnu vakcinu nedozvoljenim kanalima, jer se na taj način prekida hladni lanac i zdravlje dece može biti ugroženo", rekla je Lončarević.

Direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić objasnio je da je izmenom kalendara vakcinacije petovalentna vakcina trebalo da se daje deci od 1. jula, o trošku RFZO.

Na raspisani tender, kako kaže, proizvođači se nisu javili. On je dodao da je RFZO danas raspisao tender za nabavku petovalentnih vakcina za narednu godinu.

Epidemiolozi u "Batutu" kažu da je u većim gradovima Srbije, poput Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, 50 odsto mališana do sada vakcinisano petovalentnim vakcinama koje su roditelji sami kupovali u apotekama, dok je u manjim gradovima taj broj varirao od pet do 20 odsto.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je posle sastanka da su vakcine koje se nalaze u domovima zdravlja nabavljene centralizovanim putem i da su registrovane su od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva.

"Ovim ni na koji način neće biti ugroženo zdravlje i bezbednost deteta i nema razloga za uznemirenost roditelja", ističe se u saopštenju.

Ilić je rekao da zaštita tih vakcina nije nimalo lošija od petovalentne, kao i da Institut "Torlak" ima dovoljnu količinu starih vakcina, te će sva deca biti vakcinisana.

Dodaje se da "nadzor nad sprovođenjem imunizacije ovim vakcinama, odnosno poštovanjem svih principa bezbedne imunizacije, sprovode instituti i zavodi za javno zdravlje".

"Skrećemo pažnju da deca treba da budu pravovremeno i potpuno vakcinisana, odnosno da prime predviđene doze vakcina u određenom uzrastu, jer samo tako mogu imati adekvatnu zaštitu u periodu kada su najosetljivija na pojedine uzročnike zaraznih bolesti, što im i ove vakcine omogućuju", dodaje se u saopštenju.

Podseća se i da se "imunizacijom se na najefikasniji način sprečavaju zarazne bolesti, odnosno redukuju komplikacije, bolničko lečenje, trajna oštećenja i smrtni ishodi koji su mogući u slučaju obolevanja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.