Batut: Broj obolelih od malih boginja i dalje raste

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batut: Broj obolelih od malih boginja i dalje raste

Broj obolelih od malih boginja (morbila) u zemlji i dalje raste, a najviše zaraženih ima u Beogradu i Južnobačkom okrugu, pokazali su najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nakon uvođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, u Srbiji je od 21. novembra 2014. do 30. januara prijavljen 161 slučaj sumnje na ovu zaraznu bolest, od čega je 105 laboratorijski potvrđeno, objavio je institut na svom sajtu.

Veći >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << broj sumnjivih slučajeva su, pored grada Beograda (65) i Južnobačkog okruga (48), prijavili i Mačvanski (20) i Sremski okrug (8).

Po tri slučaja sumnje evidentirana su na teritoriji Jablaničkog, Srednjebanatskog i Južnobanatskog okruga, a po dva u Severnobanatskom, Braničevskom i Moravičkom okrugu.

Po jedan slučaj sumnje na male boginje prijavili su Severnobački, Kosovskomitrovački, Zlatiborski, Nišavski i Kolubarski okrug.

Kad su u pitanju laboratorijski potvrđeni slučajevi, najviše ih je evidentirano u Beogradu (43) i na teritoriji Južnobačkog okruga (41).

U Beogradu, jedan lanac infekcije među zdravstvenim radnicima ima pretpostavljeni izvor infekcije na Dalekom istoku, a drugi u Bileći, u Republici Srpskoj.

"Pozornost svakako predstavljaju sporadični potvrđeni slučajevi morbila u gradu Beogradu kod kojih nisu utvrđeni izvori infekcije, a koji indirektno ukazuju na prisustvo virusa u cirkulaciji", navedeno je u saopštenju.

Na teritoriji Južnobačkog okruga, utvrđene lance infekcije čine studenti iz Bileće u Novom Sadu, porodična epidemija u Temerinu, lanac infekcije u Bačkoj Palanci i sporadični slučajevi kod kojih izvor infekcije upućuje na Republiku Srpsku ili nije utvrđen.

"Imajući u vidu do sada identifikovana tri potencijalna geografska područja moguće importacije, genotipizacija će se raditi u Referentnoj regionalnoj laboratoriji u Luksemburgu u cilju dokazivanja genotipa virusa", naveo je institut.

U saopštenju se dodaje da je od 8. do 30. januara prijavljeno 75 slučajeva sumnje na morbile kod osoba, uglavnom studenata, koji su tokom praznika boravili u Republici Srpskoj, a trećina među laboratorijski potvrđenim slučajevima su državljani Republike Srpske, a imaju privremeni boravak u Srbiji.

Vakcinalni status svih potvrđenih slučajeva je nepoznat ili se radi o nevakcinisanim osobama, izuzev četiri obolele osobe vakcinisane jednom dozom vakcine.

Najveći broj obolelih, njih 42,1 odsto, u uzrastu je od 20 do 30 godina, a 23,2 odsto je u starosnoj grupi od 35 do 40 godina. Po devet odsto je u uzrastu od 15 do 20 godina i preko 40 godina.

Ostali oboleli su deca - četiri odsto je u uzrastu jedne do četiri godine, tri odsto ima između pet i 10 godina, a po dvoje je u uzrastu od 10 do 15 godina i u prvoj godini života.

Ističući da treba učiniti sve da se suzbije epidemija, stručnjaci preporučuju roditeljima da decu obavezno zaštite vakcinom MMR (morbili, rubela i zauške), koja se prima sa navršenih godinu dana, a revakcinacija je do navršenih sedam godina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Raste broj obolelih od malih boginja

Izvor: Mondo, 03.Feb.2015

Broj obolelih od malih boginja (morbila) u zemlji i dalje raste, a najviše zaraženih ima u Beogradu i Južnobačkom okrugu, pokazali su najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"...Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..Nakon uvođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.