Izvor: B92, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baton Hadžiju svedočio u Hagu

Hag -- Prištinski novinar Baton Hadžiju naveo je da su ga 1999. srpske snage proterale iz Prištine zajedno sa hiljadama drugih Albanaca.

Hadžiju, tada urednik dnevnika "Koha ditore", izjavio je da je policija zatvorila taj list čim je 24. marta 1999. NATO počeo da bombarduje Srbiju i da je "štamparija bila zapaljena". On je svedočio na suđenju bivšim zvaničnicima Srbije i SRJ optuženim za zločine na Kosovu.

Hadžiju je svedočio da se do 2. aprila skrivao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na raznim mestima u Prištini zato što je verovao da će bombardovanje potrajati tri-četiri dana, a da su tog dana srpske paravojne snage počele da idu od kuće do kuće i naređuju Albancima da odu.

Posle insistiranja predsedavajućeg sudije Ijena Bonomija da ne govori uopšteno o etničkom čišćenju, već o tome šta je sam doživeo i video, Hadžiju je naglasio da je svojim očima video kako naoružani ljudi "u zelenim uniformama" teraju stanovništvo iz kuća i iz grada.

Na putu do makedonske granice, svedok je, kako je rekao, video i pripadnike paravojske Željka Ražnatovića Arkana, čiji je štab, prema njegovim rečima, bio u prištinskom hotelu Grand.

Upitan od zastupnika odbrane zašto ni u jednoj izjavi do sada, uključujući i svedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću, nije izričito rekao da je bio proteran iz Prištine, Hadžiju je odgovorio da ga to niko do sada nije ni pitao.

"Politika 'spržene zemlje'"

Hadžiju je potvrdio da je u maju 1998. zajedno sa zapadnim diplomatama i kolegom Vetonom Suroijem išao na razgovore sa vođama OVK, kako bi ih privoleo da prihvate pregovore u cilju prekida rata.

On je opisao i dva razgovora sa zvaničnicima Službe državne bezbednosti Srbije, uključujući i Jovicu Stanišića, u jesen 1997, tokom kojih su albanski predstavnici, među kojima je bio i Mahmut Bakali, dali predloge za mirno rešavanje kosovske krize.

Po rečima Hadžijua, ti predlozi su bili odbijeni, a Stanišićevi saradnici su albanske predstavnike upozorili da će na Kosovu biti sprovedena politika "spržene zemlje" ako se otpor nastavi.

Na tim sastancima, kao osoba koja je odobrila nasilno suzbijanje studentskih demonstracija na Kosovu ranije te godine bio je spomenut optuženi Sreten Lukić, kazao je Hadžiju.

Za proterivanje oko 800.000 Albanaca sa Kosova 1999. optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.