Batočina, neispravna voda u bunarima

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batočina, neispravna voda u bunarima

Više od 60 odsto domaćinstava u Opštini Batočina vodom za piće snabdeva sa privatnih izvorišta, dok svega 40 odsto korisnika vodu dobija sa gradskog vodovoda. Poslednjih godina, iako su konktrole česte, voda sa većine privatnih bunara nije ispravna za piće, pa meštani najvećeg batočinskog sela Brzan, traže od nadležnih završetak radova na izgradnji vodovoda.
Domaćinstvo Milovanović iz batočinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sela Brzan vodom se snabdeva sa privatnog izvorišta. Voda u dvorišnom bunaru, poslednjih meseci nije ispravna za piće, a potvrda o tome stigla i od nadležnih institucija.

Zbog toga su bili prinuđeni da postave sistem za prečišćavanje vode.
"Bio sam prinuđen da postavim hlorni dozator i da koristim hlor kako bi se voda bila bakteriološki ispravna za piće. Mislim da je rešenje ovog problema, za sve meštane ovog sela u izgradnji novog vodovoda. Vodovod se gradi od 2008. godine ne znamo koliko će još dugo to trajati", kaže Goran Milovanović.
Lokalna uprava prema zakonu, nije nadležna za kontrolu ispravnosti vode u privatnim bunarima, pa je na vlasnicima da se sami staraju o njenom kvalitetu. Opština Batočina počela je izgradnju vodovoda. Radovi trenutno stoje, jer novca za nastavak nema.
"Uradili smo deo primarne mreže sa rezervorima i pokušavamo da do 2016. godine dobijemo bar jedan priključak za vodu. Posle toga ćemo, uraditi  anketiranje potencijalnih korisnika i utvrditi koji je to procenat učešća  građana u vodosnabdevanju", objašnjava Radiša Milošević, predsednik Opštine Batočina.
U pojedinim domaćinstvima problem sa vodom postoji već desetak godina. Zbog nepostojanja mreže, nema ni kanalizacije pa su u pojedinim slučajevima ugroženi i usevi.

"Kanalizacija je veći problem nego vodovod. James a otpadnim vodama se puštaju direktno na put. Većina domaćinstava dobar deo tih voda ispušta na asflatni put", kaže meštanin Brzana  Radiša Barjaktarević.
"Nemamo ni baštu zato što ovde stižu otpadne vode jer nemamo kanalizaciju. Zbog toga mi je bunar ugrožen. Jas am čistio, ali ne vredi", dodaje Tomislav Đorđević.
Više od polovine staniovnika na teritoriji Opštine Batočina vodu za piće koristi iz privatnih bunara, a tek manji deo sa gradskog vodovoda. Dodatni problem napravile su prošlogodišnje poplave nakon kojih je, zbog specifičnog terena, došlo do  zagađenja izvorišta, pa su ona danas praktično neupotrebljiva.
rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.