Batićeva pozdravlja odluku Vlade

Izvor: RTS, 11.Apr.2013, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batićeva pozdravlja odluku Vlade

Dobro je što je Vlada predložila Parlamentu da se formiraa Anketni odbor koji bi ispitao slučaj pogibije dva vojnika, Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, u vojnom objektu "Karaš" u Topčideru, rekla Olgica Batić.

Predsednica DHSS i poslanica te stranke u Skupštini Srbije Olgica Batić pozdravila je odluku Vlade Srbije da predloži Parlamentu da se formira Anketni odbor koji bi ispitao slučaj pogibije dva vojnika, Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vojnom objektu "Karaš" u Topčideru.

Batićeva je na konferenciji za novinare navela da je 8. aprila Vlada dostavila Skupštini mišljenje u kojem podržava formiranje Anketnog odbora.

Ona je rekla da je Vlada prihvatila amandman po kojem bi se promenio naziv odluke i sada bi glasila da se formira "Anketni odbor za utvrđivanje činjenica u vezi sa pogibijom vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu "Karaš" na Topčideru" i navela da je i pored toga zadovoljna što će taj odbor biti formiran.

Batićeva smatra da je reč o ubistvu i da su to potvrdila veštačenja iz Visbadena i Ef-Bi-Aja, ukazujući da je reč "ubistvo" bila u prvobitnom predlogu, ali da je najvažnije da posle devet godina počne da se radi ozbiljno na razrešavanju i nalaženju istine u vezi sa tim slučajem.

Prema njenim rečima, to je ohrabrujuća odluka Vlade Srbije, a uz nedavnu odluku Ustavnog suda, koji je usvojio žalbe porodica i konstatovao povredu prava na život, predstavlja pomak u traženju istine i pravde.

Batićeva je iznela i niz kritika na rad pravosuđa, ukazala na, prema njenim rečima, ogromne propuste u toku istrage, opstrukcije i prepreke da se dođe do istine.

Ona je istakla da se nada da će Anketni odbor biti brzo formiran i da neće biti "samo puki Anketni odbor", već da će biti dobijeni odgovori na mnoga nerešena pitanja vezana za taj slučaj.

Prema njenim rečima, pitanja na koje Anketni odbor treba da da odgovore su, osim ostalih, zašto nije radio video nadzor, kako su i zašto nastali bitni propusti u toku istrage, ko je odgovoran za potpuno nezakonito vršenje uviđaja...

Među pitanjima koje bi se našle pred Anketnim odborom su i ko je sve mogao da uđe u objekat i ko se sve u njemu krio, "zbog čega pravosudni organi Srbije uporno odbijaju da saslušaju Ratka Mladića"...

Jakoljević i Milovanović nađeni su mrtvi 5. oktobra 2004. u objektu "Karaš" na Topčiredu, a i dalje je u toku pretkrivični postupak protiv NN lica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.