Batić: Overa i dalje u sudovima

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić: Overa i dalje u sudovima

Izmene Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa omogućiće građanima da dokumenta i dalje overavaju u sudovima, a ne samo kod javnog beležnika.

O ovim izmenama poslanici će raspravljati na sednici koja počinje u ponedeljak.

Važećim zakonom predvidjeno je da se overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavljaju samo kod javnog beležnika, a izmenama zakona se taj rok pomera na 1.januar 2017.godine.

Jedan od predlagača izmena zakona poslanica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DHS S Olgica Batić rekla je Tanjugu da će osnovni sudovi i opštinske uprave zadržati nadležnost za poslove overe do predvidjenog roka.

"To se radi u interesu gradjana, kako bi se svima pod apsolutno jednakim uslovima obezbedilo ostvarivanje prava, bez štetnih posledica po njih koje bi mogle nastati ukoliko bi se postojeće rešenje zadržalo, a sve usled dinamike konstituisanja javno beležničke službe u punom obimu i preuzimanja nadležnosti upravo u oblasti overavanja potpisa, rukopisa i prepisa", rekla je Batić.

Ona je pojasnila da je suština izmene jednog člana tog zakona da gradjani ne trpe zbog nedovoljnog broja imenovanih javnih beležnika odnosno zbog nepostojanja javno-beležničke službe u punom obimu.

"Ovde se ne radi ni o kakvom ataku na javno beležništvo, tako percipiranje stvari bilo bi potpuno pogrešno. Reč je o pružanju zaštite gradjanima i njihovim interesima, s jedne strane, a s druge strane izbegava se mogućnost negativne diskriminacije", istakla je Batić.

Ona je precizirala da bi do toga došlo ukoliko bi na snazi ostao predvidjeni rok, a to je 1. mart 2015.godine, jer bi u neravnopravnom položaju bili gradjani gradova i opština gde još nisu imenovani javni beležnici.

"Suština jeste u tome da se ostavi jedan primeren rok kako bi se rešili brojni drugi problemi koji se po ovom pitanju mogu javiti", zaključila je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

(VIDEO) UŽIVO SKUPŠTINA O NOTARIMA: Overa i dalje u sudovima, a ne samo kod notara?

Izvor: Kurir, 23.Feb.2015, 12:25

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o izmenama Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa koji bi građanima trebalo da omogući da do 1. januara 2017. godine dokumenta overavaju u osnovnim sudovima i opštinskim upravama, a ne samo kod javnog beležnika...UŽIVO SKUPŠTINU...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.