Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Batajničke žrtve s Kosova"

Hag -- Svedok optužbe Vilijam Fulton kaže da su dokumenta pronađena 2001. u masovnim grobnicama u Batajnici pokazala da su žrtve sa Kosova.

Fulton je kao predstavnik Tužilaštva Haškog tribunala posmatrao prve ekshumacije grobnica u Batajnici i Petrovom Selu kod Kladova. On je danas svedočio pred Haškim tribunalom, na suđenju šestorici optuženih za zločine na Kosovu.

"U grobnicama u Batajnici pronađen je niz ličnih dokumenata koja su tela povezivala sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovom, odnosno zločinom u Suvoj Reci. To je bila prva indicija da su žrtve sa Kosova, pošto tada još nisu bile obavljene DNK analize", rekao je Fulton.

Dok je on bio prisutan, u dve grobnice na poligonu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a Srbije u Batajnici pronađeno je oko 300 tela i dvadesetak ličnih karti, koje su žrtve povezivale sa Kosovom, precizirao je svedok.

Prema Fultonovim rečima, iz dve grobnice u Petrovom Selu, takođe na poligonu SAJ-a, iskopano je oko 70 tela ubijenih, uključujući i trojicu braće Bitići, koji su bili američki državljani.

Fultonovo svedočenje bilo je izuzetno kratko, pošto je predsedavajući sudija Ijen Bonomi rekao da ne vidi koje je nove činjenice, bitne za proces, taj iskaz ponudio, tim pre što će o ekshumacijama masovnih grobnica u Srbiji svedočiti eksperti za sudsku medicinu koji su ih i sproveli.

Zajedno sa Milutinovićem, za progon kosovskih Albanaca u prvih šest meseci 1999. optuženi su tadašnji potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.