Izvor: Blic, 03.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baš za malu maturu

Baš za malu maturu

Na prošlonedeljnoj manifestaciji 'Or Fashion Week' prikazana je i romantična kolekcija Sonje Krstić rađene za 'Pepeljugu', izuzetno značajna jer popunjava prazan prostor na tržištu mode za mlade - namenjena je devojčicama tinejdžerskog uzrasta i upravo idealna za predstojeće proslave male mature. Nežni i diskretni cvetni dezeni mekih boja pretočeni su u modernu slojevitu odeću, koju je Zora Živadinović-Davidović, profesor Akademije primenjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umetnosti, ocenila kao do sada najbolju kolekciju Krstićeve.

Proslave male mature su se poslednjih godina nametnule kao obavezni i ozbiljni društveni događaji u životu svršenih osnovnoškolaca. Masovno su organizovane u kafanama i diskotekama - tome je nedavno, zvaničnom kaznenom uredbom, Ministarstvo prosvete stalo na put - i uključivale su zabavu i garderobu pre po meri velike, nego male mature.

- Najteže je bilo roditeljima ženske dece. Šta da kupe kćerkama? One jesu fizički razvijene, ali im ipak ne pristaju večernje haljine koje mi svakog proleća lansiramo za maturu - kaže za 'Blic' Afrodita Bajić, direktor Modne kuće AMC. - I kod nas je poslednjih godina više maturskih haljina kupljeno za devojčice od 15 nego za devojke od 19 godina.

Granica zrelosti

Svi smo mi pozdravili uredbu Ministarstva prosvete kojom se mala matura vraća u školske okvire - kaže za 'Blic' Gordana Ačić-Krivokapić, školski psiholog.

- Deca poslednjih godina slave malu maturu onako kako se, u naše vreme, slavila velika. Činjenica je da se granica zrelosti spušta, i u mentalnom i u psihološkom pogledu, ali ipak je bilo neprikladno slaviti u kafani kraj osnovne škole. To je još jedna posledica gubljenja vaspitnog uticaja škole. Škola je obezvređene, pa time i proslave koje su joj prirodno pripadale.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.