Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barselona za samo 36 sati

Proteklih nekoliko godina nekadašnja neugledna predgrađa Born, Raval i Barseloneta postala su novo lice Barselone, mesta sa najboljim restoranima, barovima i prodavnicama s firmiranom robom. Stoga nemojte propustiti da obiđete ove živopisne četvrti, njihove vijugave uzane uličice i senovite prolaze, gde ćete svakako saznati šta je trenutno „in”.

Šetnja kroz grad - petak, 17 sati

Bez obzira na to da li ste prvi ili deseti put u Barseloni, morate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obavezno da obiđete aveniju Las Ramblas. Taj najpoznatiji bulevar ovog grada zapljusnuće sva vaša čula nezaboravnim utiscima, sa svojim nebrojenim tezgama pretrpanim kavezima s pticama i drugim ljubimcima, tezgama sa cvećem, uličnim muzičarima i pantomimičarima na svakom ćošku, preskupim barovima s različitim zakuskama (tapas) i stotinama prolaznika - što turista, što lokalnog stanovništva - koji su izašli da se prošetaju. Kad vam dosadi toliko sveta na jednom mestu, uputite se ka Plasa Reial, prelepom trgu oivičenom palmama i svratite na ledenu kanju (točeno pivo po ceni od 2,3 evra) u „Karmu”, jednu od nekoliko restorana gde se služi odlično pivo.

Savršen sendvič - petak, 19 sati

Godine 2006. Mark Bitman, autor „Minimalističke kolumne” u odeljku „Obedovanje” u „Njujork tajmsu”, napisao je tekst o „Cafe Viena” (La Rambla del Estudis br. 115; tel: 39-93-3171-492; www.viena.es) i njegovom čuvenom sendviču sa šunkom u tankom hrskavom bagetu (flauta d’iberic d.o. jabugo). Dokaz o njegovoj popularnosti svakako je i red strpljivih gostiju koji se tiskaju u tom malom restoranu. Sendvič uz pivo iz porcelanskih i bakarnih slavina košta ukupno osam evra.

Visoka umetnost - petak, 21 sat

Nastupi muzičara svetske klase u prelepom arhitektonskom ambijentu mogu se čuti u čuvenom „Gran Teatre del Lisei”, pozorištu starom preko 150 godina koje je preživelo tri velika požara i jedan bombaški napad anarhista, i „Palau de Musica Catalana”, ekstravagantnog dizajna katalonskog moderniste Ljuisa Domeneka i Muntanera. Ali jeftinije koncerte klasične muzike - u podjednako lepom ambijentu - možete da slušate u Basilika de Santa Maria del Mark (Plasa de Santa Maria), ljupkoj i elegantnoj crkvi iz 14. veka u Bornu. Nedavno je tu nastupao praški orkestar „Muzika boemika”, a karte su koštale svega 20 evra.

Grejati se ili hladiti - petak, ponoć

U staroj priobalnoj četvrti Barselonete (Male Barselone) duž Passeig Maritim nalazi se čitav niz noćnih klubova ili restorana pod vedrim nebom. Najpopularnija diskoteka je možda „Carpe Diem laundž”, ali najmlađe posetioce privlači pre svega „Šoko”, dok susedni „Ajsbarselona” može da se pohvali nečim jedinstvenim - reč je o baru u kome se temperatura održava na minus 5 Celzijusovih stepeni.

Pijaca - subota, 10 sati

Pridružite se jutarnjoj kupovini u koju je, činiće vam se, krenuo ceo grad baš kad i vi! Ne propustite Bokeriju (La Rambla br. 91), pijacu koja u ovom ili onom vidu postoji još od početka 18. veka. Ako vam se provlačenje između stotina i stotina tezgi zavrti u glavi, potrudite se da ugrabite mesto u popularnom baru „Pinočo” da se osvežite i nešto prezalogajite.

Umetnost - subota, 11.30 sati

U Muzeju savremene umetnosti možete videti neke izuzetne eksponate savremenih katalonskih umetnika, ali se pravi šou-program prikazuje na obližnjem trgu - mladi parovi s decom u šetnji, omladina koja pravi vratolomije na skejtbordu i na desetine ljudi koji čekaju na vožnju improvizovanim karting automobilima napravljenim od komada nameštaja, od regala do stolica za ljuljanje.

Obrok, kupovina, - subota, 14 sati

U blizini Muzeja savremene umetnosti nalazi se restoran „Anima” (Carrer dels Angels), gde ručak od predjela i glavnog jela (recimo, supa od šargarepe s majčinom dušicom i tunjevina s endivijom) košta samo 10 evra. Nakon toga možete da se prošetate ulicama El Ravala, gde se nalaze neke od najzanimljivijih prodavnica i autleta, uključujući „Kamper” sa čuvenim cipelama. Pre nego što se vratite u hotel, svratite u pekaru „Barselona Rejkjavik” (Carrer del Doctor Dou br. 12) da probate njihove organske poslastice, recimo hleb sa prazilukom i maslinovim uljem (7,38 evra).

Obradujte sva čula - subota, 21 sat

Preporučujemo večeru u elegantnom restoranu „Cinc Sentis” (Carrer d’Aribau br. 58; tel: 34-93-3239-490), koji nudi senzacionalan meni raznih mediteranskih specijaliteta uz odgovarajuću vrstu vina. Biće to obrok za pamćenje: uživaćete, ali se nećete prejesti. Cena za dvoje: 250 evra.

Pikaso, rana faza - nedelja, 10.30 sati

Dok Barselona još uvek spava, pošto je većina otišla na počinak samo nekoliko sati ranije, uputite se u Pikasov muzej (Montcada br. 15-23), gde možete da se divite izvanrednoj postavci bez uobičajene buke i gužve. Ulaz košta devet evra, a muzej se otvara u 10 ujutru od utorka do nedelje.

Ples na trgu - nedelja, 12.30 sati

Svake nedelje na trgu Plasa de la Seu, koji se nalazi naspram impozantne gotske katedrale u istorijskom centru grada, okupljaju se ljubitelji sardane. Igrači - uglavnom žene, elegantno odevene i kompletno našminkane i nakićene - bacaju svoje torbice i sakoe u centar kruga, a onda se hvataju za ruke dok igraju ovaj tradicionalni katalonski ples. Od vas će se verovatno tražiti da date evro ili dva za članove benda koji sviraju na stepenicama katedrale.

Gozba uz more - nedelja, 13.30 sati

Većina žitelja Barselone nedeljom odlazi u Malu Barselonu da bi se prošetali duž morske obale. Zauzmite sto u „La Mar Salada” (Passeig Joan de Borbo br. 58), jednom od autentičnijih lokalnih kafića, da biste posmatrali taj korzo i istovremeno ručali izvanredno spremljene kalamare i specijalitet kuće paelju od morskih plodova uz dobro belo vino. Obrok za dvoje: 55 evra.

Činjenice

Međunarodni aerodrom u Barseloni udaljen je 20 minuta od centra grada, a vožnja taksijem košta oko 30 evra. Za obilazak znamenitosti najbolje je da koristite metro i kupite kartu T-10 za 7.70 evra za 10 vožnji.

Za one s dubljim džepom preporučujemo hotel Omm (Carrer Rossello br. 265; tel: 34-93-445-40000; www.hotelomm.es ) sa 59 soba, odličnim restoranom i noćnim barom u kome se okuplja krem Barselone. Cena od 240 evra u dvokrevetnoj sobi.

Za one sa plićim džepom toplo preporučujemo „Market hotel” (Passatge Sant Antoni Abat br. 10; tel: 34-93-325-1205; www.markethotel.com.es ). Teško se nalazi, ali recite taksisti da je nedaleko od pijace Sant Antoni. Bićete prijatno iznenađeni odličnom uslugom, besprekornom čistoćom i cenom od 60 evra za dvokrevetnu sobu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.