Barozo: Loše stanje evropske ekonomije

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Loše stanje evropske ekonomije

Lideri EU treba da požure sa programima pomoći, jer se stanje evropske ekonomije pogoršava, rekao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. EU savetuje vlade da novac ne troše na subvencije nego na istraživanja i obuku radnika.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je da se stanje evropske ekonomije pogoršava i da lideri EU treba da požure sa odobravanjem predloženog stimulativnog programa.

"Stvari su loše i verovatno će biti još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gore pre nego što postanu bolje", rekao je Barozo u Evropskom parlamentu.

Barozo je istakao da nezaposlenost raste širom Evrope i da je više zemlja već u recesiji, uključujući Nemačku, najjaču evropsku ekonomiju.

Predsednik Komisije založio se da vlade EU požure sa usvajanjem programa kojim je predviđeno da se za unapređenje ekonomskog rasta potroši 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 200 milijardi evra.

Najveći deo tog novca moraće da obezbede vlade država članica, a EU im savetuje da troše na istraživanja i obuku radnika, kako bi pomogle ekonomiji, umesto da direktno subvencionišu biznis, što može da napravi probleme sa konkurencijom.

U međuvremenu je Nemačka, koja najpre nije bila sklona zajedničkom ili individualnom stimulativnom paketu, ove nedelje dogovorila stimulativni plan od 50 milijardi evra.

Barozo očekuje da vlade daju "poslednju reč" o nepotrošenih pet milijardi evra iz poljoprivrednih fondova.

Komisija želi da ta sredstva budu iskorišćena za poboljšanje internet i energetskih veza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.