Bariton Marko Kalajanović u operi Ljubavni napitak

Izvor: Glas javnosti, 13.Okt.2012, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bariton Marko Kalajanović u operi "Ljubavni napitak"

BEOGRAD - Mladi srpski operski umetnik Marko Kalajanović, bariton koji je u julu uspešno debitovao kao Belkore u Donicetijevoj operi "Ljubavni napitak" u Italiji na "Operi u Piaža Đuzepe di Stefano", u subotu uveče nastupa u istoj ulozi na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Opera Gaetana Donicetija "Ljubavni napitak" biće izvedena uz pomoć još jednog gosta, tenora iz Španije Pabla Kamaselje (Pablo Cameselle).

Kameselje je studije pevanja počeo u Argentini a nakon osvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prve nagrade na festivalu u Buenos Ajresu dobio je stipendiju za nastavak studija na Bečkom konzervatorijumu.

Nakon diplomiranja osvojio je nekoliko nagrada na pevačkim takmičenjima od kojih se izdvajaju nagrade u Braili (Rumunija) i Mantovi (Italija). Debitovao je u Buenos Ajresu ulogom Pepea u operi "Rita" Gaetana Donicetija a potom je pevao širom Evrope i sveta.

Na Akademiji "Rosinijana" u Pezaru sarađivao je sa čuvenim dirigentom Albertom Zedom pod čijom upravom je i pevao u predstavama "Signor Bruscino" i "Svraka kradljivica" Đoakina Rosinija koje su snimljenje na DVD.

Kalajanović je diplomirao na Muzičkoj akademiji u klasi Radmile Smiljanić. Dobitnik je brojnih nagrada u Srbiji i nagrade "Ondina Otta" na pevačkom takmičenju u Sloveniji. Dobitnik je nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolje mlade umetnike u 2011.godini.

Sarađivao je sa Živanom Saramandićem i brojnim inostranim operskim operskim umetnicima i dirigentima.

Subotnju opersku predstavu u Narodnom pozorištu dirigovaće Zorica Mitev Vojnović.Solisti su: Sofija Pižurica (Adina), Kameselje (Nemorino), Kalajanović (Belkore), Vuk Matić (Dulkamara), Aleksandra Stamenković Garsija(Đaneta).

Predstava počinje u 19 sati.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.