Bariša Čolak:Zločini čekaju potpise

Izvor: B92, 01.Apr.2012, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bariša Čolak:Zločini čekaju potpise

Beograd -- Bariša Čolak, ministar pravde BiH, kaže da se njegovo ministartvo zalažu za potpisivanje protokola između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

"Lično mislim, da ne postoje pravne prepreke za potpisivanje ovog protokola i da bi on sa sigurnošću unapredio međunarodnu pravnu pomoć između dve države, na polju procesuiranja ratnih zločina. Tu je naš stav jasan i činimo sve napore da do potpisivanja protokola dođe uskoro", kaže Čoka
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Saradnja Tužilaštva BiH i Srbije po pitanju ratnih zločina i potpisivanje protokola o saradnji, i dalje stoji u mestu. Od kada je pre par meseci ovaj dogovor "miniran" iz Federacije BiH, ništa se nije promenilo.

Ministar Čolak kaže da je u prošloj godini već napravljen iskorak na polju izvršenja kaznenih sankcija između BiH i Srbije, tako što je izmenjen Ugovor o priznanju i izvršenju stranih sudskih odluka u kaznenim stvarima.

"Te izmene su omogućile izdržavanje kazne u državi u kojoj se osuđeno lice zatekne, što pre izmena ovog ugovora nije bilo moguće, jer se tražila saglasnost osuđenog da izdržava kaznu u državi koja ga nije sudila. Na ovaj način je stotine osuđenika, koji su prebegli u državu svog državljanstva, koja ih nije mogla izručiti kako bi bili "privedeni pravdi". Ovim želim istaći stalni kontinuitet u unapređenju ovih odnosa, između dve države, odnosno dva ministarstva", poručio je ministar.

On dalje kaže da su problemi u vezi sa nepotpisivanjem protokola očito vezani za prošlost.

"Po svim pitanjima, osim po pitanju procesuiranja ratnih zločina, sa Srbijom imamo dosta dobru saradnju na polju pružanja međunarodne pravne pomoći. Naime, ogroman broj postupaka međunarodne pravne pomoći između dve države funkcioniraju besprekorno, ali je dovoljno da slučajevi "Jurišić", "Ganić" i "Divjak" i sav uspeh na ovom polju zasene, jer se samo ovakvi predmeti medijski obrade, dok su ostali nevidljivi. Naravno da je za BiH najbitnija regionalna suradnja na svim poljima, a to Ministarstvo pravde BiH najvećim delom ostvaruje kroz međunarodnu pravnu pomoć i koristimo svaku mogućnost da se ta suradnja unapredi, poboljša i učini efikasnijom", naveo je ministar Čolak.

Ministar se osvrnuo i na saradnju sa Srbijom, kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i unapređenje ove saradnje.

"Dva ministarstva su već razmenila tekstove ugovora o izručenju vlastitih državljana za kaznena dela organizivanog kriminala i već su pokrenute odgovarajuće procedure za zaključenje ovog ugovora. Ovo će sigurno biti najveći pomak u odnosima između dve države na polju unapređenja međunarodne pravne pomoći. Ovim ugovorom će se sa sigurnošću učiniti efikasnijom borba protiv organizovanog kriminala u regiji, jer će se isti ugovori zaključiti i sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom. Ovi ugovori će otkloniti pogodnost dvojnog državljanstva za osobe koja to državljanstvo zloupotrebljavaju na način da bi izbegle kaznene postupke ili kaznene osude. Do zaključenja ovog ugovora svakako je moguće ovaj problem rešiti kroz institut ustupanja kaznenog gonjenja", poručio je ministar Čolak.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bariša Čolak za potpisivanje spornog protokola između BiH i Srbije

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2012, 10:14

SARAJEVO - Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je da se zalaže za potpisivanje protokola između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije o saradnji i progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.