Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baraka spaljena, azilanti u hotelu

Za razliku od područja sela Ušće i Skela, građani nisu protestovali zbog smeštanja migranata u hotel „Obrenovac”

U prostranoj hotelskoj trpezariji, za stolovima spojenim u tri duga niza, u potpunoj tišini ruča oko sedamdeset muškaraca, uglavnom mlađih ljudi. Reč je o tražiocima azila u Srbiji, koje su meštani obrenovačkih sela Ušće i Skela prekjuče sprečili da uđu u za njih pripremljene barake, blokirajući put autobusu sa migrantima, a celodnevne tenzije kulminirale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su u sredu nešto posle 23 sata, kada je u podmetnutom požaru spaljena jedna od baraka, zbog čega je policija uhapsila M. G. (1979).

U zdanju koje je poznato kao hotel „Obrenovac”, a zapravo reč je o ugostiteljskom objektu kojim upravlja firma „Sava tent”, u restrukturiranju, posle spaljivanja barake preksinoć stiglo je 76 tražilaca azila. Za razliku od područja sela Ušće i Skela, u ovom delu Obrenovca juče nije bilo tenzija, ali je ispred hotela prisutna policija, kako zbog bezbednosti migranata, tako i da bi zabrinuti građani uvideli da je bezbednosna situacija pod kontrolom.

– Zadovoljni smo smeštajem i hranom – kaže Hamram Ali (17) iz Pakistana, dok kelner u crvenom sakou njemu i njegovim prijateljima služi konzervu sardina za ručak.

Niko od „gostiju” hotela nema nijedan lični dokument kojim bi se utvrdio njihov identitet. Nakon što po prelasku granice izraze želju da dobiju azil u Srbiji, MUP Srbije im izdaje potvrdu o tome, sa kojom se legalno kreću.

– Želimo da ostanemo ovde – kao iz topa odgovara Ali na suvišno novinarsko pitanje da li će, kao i svi azilanti, nastaviti put prema EU. Suvišno, jer oni u Srbiji legalno borave samo na osnovu potvrde MUP-a Srbije, dobijene po izjavi da zbog problema u svojim zemljama žele da se nastane u Srbiji. Kada bi neko priznao da želi da ode dalje prema EU, izgubio bi osnov za boravak u Srbiji.  

Te potvrde su i jedini dokument na osnovu kojih je napravljen spisak po kojem su migranti raspoređeni po dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama u hotelu. Nemaju ni novac, ali mnogi imaju mobilne telefone. Preksinoć se, u pratnji policije i službenika Komesarijata za izbeglice i migracije pojavilo njih 76, ali su već narednog jutra njih petorica izrazila želju da se vrate u centar u Bogovađi, jer su im tamo ostali članovi porodica.

– Za kratko vreme koliko su ovde, mogu reći da nema nikakvih problema sa njima. Mislim da neopravdano postoje predrasude prema ovim ljudima. Uglavnom su iz Sirije, Pakistana i podsaharske Afrike, ima među njima i visokoobrazovanih ljudi, nađe se poneko ko govori engleski. Mi im dajemo smeštaj i doručak, komesarijat obezbeđuje ručak i večeru. Jelovnik smo prilagodili muslimanskim potrebama. Mi smo državna firma i sprovešćemo odluke Vlade Srbije – kaže Božo Buzejić, direktor „Sava tenta”, firme koja je već godinama u tranzicionoj agoniji, ali je zahvaljujući zaposlenima opstala i sačuvala hotel u kojem se, uz azilante i brojne novinarske ekipe, održava šahovski turnir „Beograd open”.

Na drugom kraju obrenovačke opštine – druga slika. Baraka namenjena migrantima uništena u požaru, pola krova se urušilo u zgarište, preostala polovina objekta je neupotrebljiva. U nekadašnjim radničkim barakama pored termoelektrane „Nikola Tesla B”, koje su do pre dve godine koristile izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije, tri montažna objekta PIM-a, uz dobru volju ove firme, pripremljena su za prihvat azilanata. Neko, a policija za to tereti tridesetčetvorogodišnjaka, pod okriljem mraka, preko obližnje njive, zaklonjen šipražjem, prišao je prvoj baraci i u nju ubacio nešto što je izazvalo požar, najverovatnije benzin koji je potom zapaljen.

– Naš čuvar obilazi barake na pola sata, očigledno su motrili na njegovo kretanje. Sve je u trenu buknulo, intervencija vatrogasaca je trajala do dva sata posle ponoći – kaže jedan radnik PIM-a pokazujući trag gareži na susednoj baraci na koju se, srećom, požar nije preneo.

Vlada Srbije na sednici usvojila je zaključak kojim je stala iza privremenog smeštaja tražilaca azila u hotelu „Obrenovac”, ali i na području opština Sjenica i Tutin i to na predlog ministra Sulejmana Ugljanina i uz saglasnost predsednika tih opština.

Milan Galović

objavljeno: 28.11.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.