Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barajbar: Žrtve nisu bili borci

Hag -- Sudski antropolog Hose Pablo Barajbar utvrdio je da žrtve pronađene u masovnim grobnicama u Srbiji nisu bile "borci".

Barajbar je na suđenju pred Haškim tribunalom, kao ekspert Unmika, obavio antropološku analizu posmrtnih ostataka Albanaca ekshumiranih iz masovnih grobnica u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i pronađenih u jezeru Perućac. Analiza je sprovedena pošto su srpske vlasti završile svoju istragu i vratile tela na Kosovo.

Precizirajući da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ispitao ukupno 744 posmrtna ostatka, Barajbar je posvedočio da je zaključio da je više od 300 žrtava upucano u glavu, a da je još toliko bilo pogođeno i u telo.

Samo na ostacima četiri tela pronađeni su šrapneli, odnosno delovi metaka, što je, prema svedoku, karakteristično za poginule u borbenim okolnostima.

"Moje mišljenje je da je većina žrtava povrede zadobila u neborbenoj situaciji... Oni koji su bili povređeni nisu bili borci", naglasio je Barajbar.

Izveštaji o maltretiranju

Posle Barajbara, iskaz je, kao svedok optužbe, dao kanadski general Mišel Mezonev, koji je tokom 1998. i 1999. bio šef regionalnog centra verifikacione misije OEBS-a u Prizrenu.

Mezonev je izjavio da su srpska policija i Vojska Jugoslavije na oružane provokacije OVK odgovarale preteranom silom protiv albanskih sela.

Misija OEBS-a je, prema njegovim rečima, često dobijala izveštaje o maltretiranju albanskih civila na kontrolnim punktovima policije.

Na sastancima sa srpskim zvaničnicima kojima je prisustvovao, Mezonev je stekao utisak da je optuženi Nikola Šainović, tada potpredsednik Vlade SRJ zadužen za Kosovo, bio dobro upoznat sa situacijom.

"Srpski zvaničnici bi se obično izgovarali da o nečemu ne mogu da odluče dok se ne konsultuju sa višim vlastima... Šainović to nikada nije učinio. Nikada nije rekao da će odlučivanje o nekom pitanju morati da prosledi višim vlastima", rekao je Mezonev.

On je kazao i da je, pošto se misija OEBS-a povukla sa Kosova pre početka NATO bombardovanja krajem marta 1999, bio u Albaniji, gde je učestvovao u uzimanju izjava od izbeglih kosovskih Albanaca.

"Sve izbeglice su govorile istu priču - da su ih srpske vlasti prisilile da napuste Kosovo. Pričali su da su morali da iz kuća uzmu šta su na brzinu mogli i da su zatim prisiljeni da idu putem ka granici", posvedočio je Mezonev.

Suđenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu - Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću biće nastavljeno sutra.

Veće: Vesli Klark neće svedočiti

Bivši komandant NATO-a Vesli Klark neće svedočiti na suđenju šestorici nekadašnjih zvaničnika Srbije i SRJ, odlučilo je Sudsko veće Haškog tribunala, jer veće nije odobrilo uslove koje su SAD zatražile za Klarkov iskaz.

Veće predsedavajućeg Ijana Bonomija zaključilo je da bi primena uslova koje traži Vašington, uključujući ograničenje unakrsnog ispitivanja svedoka, bila nefer prema odbrani optuženih, što bi moglo baciti senku na pravičnost procesa.

"Od suštinske je važnosti da suđenje ne samo bude pravično, nego i da bude viđeno kao takvo... Svaki neutralni zainteresovani posmatrač morao bi da kao nepravično vidi suđenje u kojem jedna od strana u sukobu insistira da kontroliše unakrsno ispitivanje svog državljanina, koji je u konfliktu komandovao njenim snagama, na suđenju optuženima druge strane", naznačile su sudije u odluci.

Optuženi bi, prema veću, time bili "lišeni punog prava da se suprotstave svedoku koji svedoči protiv njih". Unapred ograničiti unakrsno ispitivanje svedoka bilo bi ne samo "nepotrebno", nego i "nefer prema odbrani".

Tužilaštvo je najavilo da će se na tu odluku žaliti.

SAD su, u skladu sa jednim od pravila Tribunala, tražile da Klark svedoči pod istim uslovima kao na suđenju Slobodanu Miloševiću, krajem 2003. godine.

On je tada svedočio iza zatvorenih vrata u prisustvu dva predstavnika američke administracije, a transkript i snimak svedočenja objavljeni su naknadno, pošto su ih Amerikanci pregledali i odobrili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.