Baraćeva: Prikrivene namere vlasti

Izvor: B92, 29.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baraćeva: Prikrivene namere vlasti

Verica Barać (FoNet)

Beograd -- Verica Barać izjavila je da predloženim Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije vlast odlaže pravu borbu protiv korupcije.

"Priča o Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije u stvari je priča o odnosu vlasti u Srbiji prema institucijama. Kad god hoće da prikrije zašto institucije nemaju uslova da rade, čak ni da počnu sa radom, odnosno kada hoće da prikrije svoju ulogu u urušavanju institucija, vlast predlaže novi zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim se ukida postojeća institucija i formira nova", kaže Baraćeva.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije za "Politiku" navodi da u pripremi tog zakona nije učestvovao ni Odbor za sprečavanje sukoba interesa, ni Savet za borbu protiv korupcije, ni druge institucije koje imaju iskustva u toj oblasti.

Ona kaže da Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije nije predložen da bi pospešio borbu protiv korupcije, već da se naprotiv tim zakonom "kojim se ukida Odbor za rešavanje o sukobu interesa i ustanovljava novo telo (agencija), samo se prikriva prava namera vlasti".

Ta namera, kako navodi Baraćeva, "može se 'pročitati' iz činjenica da se ne donosi zakon o borbi protiv korupcije, koji bi omogućio sistemski pristup ovoj materiji, kakav je predviđen Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, već se donosi zakon o novom telu koje treba da zameni postojeća i da vrati borbu protiv korupcije na početak".

Ona smatra i da je pretežna uloga tog zakona rešavanje sukoba interesa.

"A već imamo zakon o tome, koji se sprovodi već tri godine, odnosno radi, i to vrlo dobro, Odbor za sukob interesa. Ono što je bilo jasno svih ovih godina, to je da su osnovni problemi u ovoj materiji bili nedostaci u samom zakonu - Odbor nema pravo ni da proveri podatke iz imovinskih kartona, niti da ih objavi, a izriče samo moralne sankcije", kaže ona.

"I umesto da se na osnovu tog iskustva Zakon o sukobu interesa popravi, da se daju veća ovlašćenja Odboru i da im se daju i dodatne mogućnosti za rad, pribegava se nečemu što je nedozvoljeno, a to je da se ukida institucija koja je faktički tek počela da radi, da bi se stvorila neka nova", rekla je Verica Barać.

Ona je navela i da postoji više mehanizama kako izvršna vlast destabilizuje institucije, ističući da je "ukidanje postojećih da bi se oformile nove samo je jedan od njih".

"Što se tužilaštava tiče, njih vlast drži pod kontrolom, na primer, time što je republički tužilac već osam godina vršilac dužnosti. Kako možemo da očekujemo da za krivična dela korupcije budu odgovorni oni na najvišim političkim položajima ili oni koji imaju najviše moći, ako je nasuprot njima tužilaštvo koje je nesigurno u svoj položaj", upitala je Baraćeva.

Ona je napomenula i da je Odbor za sprečavanje sukoba interesa "pre godinu i po dana dostavio vladi vrlo dobre predloge kako da se unapredi zakon, i pokazao da je otporan na političke pritiske, dakle pokazao se kao dobro projektovana institucija, zato što ne možete lako da utičete na devet ljudi".

"Neke druge mehanizme za onemogućavanje rada smo videli, na primer, kod Državne revizorske institucije, koja je možda trebalo da bude pravi cilj ovog razgovora. Zašto DRI još uvek nije počela sa radom, a toliko se priča o Agenciji za borbu protiv korupcije", upitala je ona.

Umesto da javnost zahteva odgovor na pitanje zašto DRI još uvek nije počela sa radom, Baraćeva navodi da "mi dozvoljavamo da nas stranke iz vlasti već dve godine 'zabavljaju' nekom agencijom za borbu protiv korupcije, kojoj je data čak i dužnost koju ona ne može da obavlja. Ili ima nadležnosti samo u naznakama, kao što je finansiranje stranaka".

"Ono se pominje samo u nabrajanju nadležnosti, a ne i u razradi Zakona. A pritom se ostavlja onaj isti Zakon o finansiranju stranaka koji omogućava strankama da njihovo finansiranje ostane netransparentno. Ako tome još dodate da ne radi DRI, onda je jasno da nema stručne institucije koja može da kontroliše finansijske izveštaje političkih stranaka, i da nas vlast zavarava pričom o formiranju nove institucije koja ništa suštinski ne menja, dok istovremeno institucije od sistemskog značaja nemaju uslova za rad", smatra Verica Barać.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.