Barać: Iduće nedelje izveštaj o Novostima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barać: Iduće nedelje izveštaj o Novostima

BEOGRAD -

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije dostaviće do kraja nedelje Vladi izveštaj o prodaji "Večernjih novosti", najavila je danas predsednica Saveta Verica Barać.

"Nacrt izveštaja o zloupotrebama u postupku prodaje 'Novosti' odavno je urađen, ali još nismo dobili dokumentaciju koju smo tražili od Komisije za hartije od vrednosti", rekla je Barać za Betu.

Ona je dodala da će izveštaj o privatizaciji "Novosti" biti objavljen na sajtu Saveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako bi građani imali uvid u papire iz kojih će se jasno videti da u tom slučaju nadležne institucije nisu štitile interese države već određenih pojedinaca.

Beogradski biznismen Milan Beko je potvrdio da je većinski vlasnik "Novosti".

Barać je rekla da je danas bila pozvana u Prvi opštinski sud na ročište po osnovu tri privatne tužbe zbog navoda Saveta o privatizaciji preduzeća Luka "Beograd", koju je kupila Bekova firma Vordfin registrovana u Luksemburgu.

Na njen zahtev ročište je odloženo jer Savet nije dobio tužbe na osnovu koje je zakazano ročište.

Savet za borbu protiv korupcije je analizirao dokumentaciju o promeni vlasničkih odnosa u kompaniji "Novosti" od devedesetih godina, kao i u drugim kompanijama u okviru bivše savezne ustanove "Borba".

Država trenutno u "Novostima", pored udela od 29 odsto akcija indirektno, preko Fonda PIO, poseduje još 7,2 odsto akcija. U vlasništvu malih akcionara ostalo je 0,7 odsto akcija te kompanije.

Paket od 62 odsto akcija "Novosti" otkupile su od malih akcionara 2006. godine na berzi tri firme - Trimaks, Ardos i Karamat, od kojih su dve registrovane u Austriji a jedna na Kipru.

Povezanost tih firmi je u novembru prošle godine počela da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, nakon što je Beko javno priznao da je većinski vlasnik "Novosti".

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.

Beko je bio dužan da čim je stekao 25 odsto akcija "Novosti" o tome obavesti Komisiju za hartije od vrednosti i dostavi dokaze, što on nije učinio.

Tek posle javnog priznanja da je većinski vlasnik "Novosti" on je posetio Komisiju i obećao da će dostaviti dokumentaciju preko kojih firmi je kupovao akcije "Novosti" na Beogradskoj berzi, ali te papire Komisija još nije dobila.

Komisija je dokaze o poveznosti tri firme koje su kupovale akcije "Novosti" tražila i od nadležnih regulatornih tela Austrije i Kipra, kao i od međunarodne organizacije komisija hartija od vrednosti IOSCO, a zatražena je i pomoć Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Predsednik Komisije Milko Štimac potvrdio je agenciji Beta da će sredinom maja Komisija objaviti do kojih je podataka došla u ispitivanju povezanosti firmi koje su kupovale akcije "Novosti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Barać: Iduće nedelje izveštaj o Novostima

Izvor: EMportal, 20.Apr.2011

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije dostaviće do kraja nedelje Vladi izveštaj o prodaji "Večernjih novosti", najavila je danas predsednica Saveta Verica Barać.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.