Bankrot kalašnjikova

Izvor: RTS, 30.Sep.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrot "kalašnjikova"

Kompanija koja proizvodi najpopularniju automatsku pušku na svetu, čuveni "kalašnjikov" proglasila bankrot pod, doduše, sumnjivim okolnostima. Ak-47 koristi 60 vojski u svetu, omiljeno je oružje pobunjenika, a računa se da "kalašnjikov" čini čak 80 odsto ukupnog broja automatskih pušaka koje se danas koriste na planeti.

Vlasnik fabrike oružja "Izmaš", kontroverzni biznismen Andrej Markin je proglasio bankrot, navodeći da je dug njegove kompanije dostigao 180.000 evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je izazvalo pravu senzaciju u Rusiji, pre svega jer je industrija naoružanja dugo smatrana jedinom granom tamošnje industrije koja je konkurentna u svetskim okvirima.

Posebno je iznenađenje izazvao podatak da je bankrotirala kompanija u kojoj se proizvodi najkorišćenija automatska puška u istoriji, ali i fabrika koju je još 1807. godine osnovala ruska carska porodica.

Fabrika "Izmaš", suštinski, deluje pod kišobranom "Rosoboroneksporta", ruske kompanije koja ima državni monopol na izvoz naoružanja, i čiji su čelnici još ranije upozorili da se "kalašnjikov" u nekoj od brojnih verzija koje su se pojavile od 1947. godine, bez dozvole proizvodi u još osam država.

Ipak, deo problema predstavlja i značajan pad vrednosti izvoza ruskog naoružanja, pa je 2007. godine prodato naoružanje vredno 7,4 milijarde evra, dok je prošle godine Rusija inkasirala svega 2,4 milijarde evra.

Zbog toga je, kako je nemačkom "Špiglu" rekao direktor moskovskog Centra za strateške analize i studije Ruslan Puhov, gotovo polovina ruskih proizvođača naoružanja u opasnosti od bankrota, naglašavajući da je fabrika "Izmaš" ionako pre izvesnog vremena obustavila proizvodnju, jer, jednostavno, nije bilo narudžbina.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da deo problema predstavlja i činjenica da je nekadašnji Sovjetski Savez "šakom i kapom" delio licence za proizvodnju "kalašnjikova", bez ikakvih ekonomskih motiva, ali sa snažnom političkom pozadinom.

"Rosoboroneksport", međutim, tvrdi da su te lincence prestale da važe u trenutku kada je propao Varšavski pakt, ali da su fabrike po tim državama nastavile da proizvde "kalašnjikove", zbog čega su Rusi zatražili pomoć Ujedinjenih nacija.

Drugi deo problem predstavlja činjenica da je fabrika "Izmaš", odnosno kompanija "Gremika", odmah posle objavljivanja bankrota, objavila da je dobila masu narudžbi za nove automatske puške, kao i da ima brojna neizmirena potraživanja.

Da stvari budu komplikovanije, kompanija je saopštila i da bankrot nema nikakve veza sa samom fabrikom, već sa lancem dugovanja, što je, konačno, bacilo senku na čitav proces, posebno jer se na njenom čelu nalazi Andrej Markin, lokalni biznismen "sumnjive reputacije", kako ga opisuju ruski mediji.

Markin je, istovremeno, i šef regionalnog odbora partije Rusije Vladimira Žirinovskog.

U jednoj od retkih izjava, novini "Svoje delo", Markin je rekao da ni jednog trenutka nije želeo da fabrika dođe do bankrota, kao i da se nada da će se proizvodžač "kalašnjikova" što pre izvući iz finansijskih problema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.