Banke vas pitaju da li ste politički eksponirani

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke vas pitaju da li ste politički eksponirani

Banke pored toga što znaju kakav je bračni status klijenata, koliku kiriju plaćaju i koliko dece imaju, sada klijente pitaju i da li su politički eksponirani.

Filip J. tvrdi da su ga upravo to pitali u jednoj banci. Objasnili su mu da potreba za posedovanjem ove informacije ima utemeljenje u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

"Banka me je pozvala da potpišem neke izmene ugovora i radnica mi je dala da popunim upitnik. Šokirao sam se kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sam naišao na pitanje "Da li ste politički eksponirani?". Smatram da je pripadnost stranci moja lična stvar i ne shvatam zbog čega je banci to bitno. Kada sam zatražio objašnjenje, rekli su mi da je to naložila Narodna banka Srbije zbog straha od pranja novca i da ako ne popunim, mogu da raskinu ugovor sa mnom", rekao je on za "Blic".

U banci sa druge strane tvrde da rade po zakonu.

"U zakonu piše da je banka dužna da utvrdi da li je klijent politički eksponirana ličnost ili ne. Ukoliko jeste, za banku to znači da mora da pribavi podatke o poreklu imovine funkcionera, kao i da sa posebnom pažnjom prati transakcije i druge poslovne aktivnosti funkcionera u toku trajanja poslovnog odnosa. Ukoliko banka utvrdi da je klijent postao funkcioner u toku poslovnog odnosa, dužna je da primeni iste radnje i mere", kažu u banci.

Iz odgovora NBS i iz tog istog zakona, međutim, vidi se da banke često ne razumeju propise, pa preteruju u ažurnosti i pitaju i ono što ne bi trebalo.

"NBS ne propisuje pitanja koja bi banke trebalo da postavljaju klijentima. Zakonom je samo propisano da su banke dužne da upznaju klijenta. Pojam "politička eksponiranost" apsolutno ne postoji u zakonu, već samo pojam "strani funkcioner" pod kojim se, saglasno zakonu, podrazumeva fizičko lice koje obavlja ili je u poslednjoj godini obavljalo javnu funkciju u stranoj državi ili međunarodnoj organizaciji", piše u odgovoru NBS.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

BANKE PRETERALE Klijente pitaju i da li su politički aktivni

Izvor: Blic, 12.Nov.2015

Bankama nije dovoljno što znaju kakav nam je bračni status, koliku kiriju plaćamo i koliko dece imamo, nego nas sada pitaju i da li smo politički eksponirani...Filip J. požalio se “Blicu” da su ga upravo to pitali u jednoj banci. Objasnili su mu da potreba za posedovanjem ove informacije ima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.