Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banat iščekuje juni

Organizatori tvrde da će na festivalu Pjur 007 u Zrenjaninu nastupiti svetske muzičke zvezde, iako na njihovim zvaničnim internet sajtovima još nema potvrde da će doći u Srbiju

Zrenjanin bi, prema najavama, od 28. juna do 1. jula trebalo da bude domaćin muzičkog festivala Pjur 007. Još krajem prošle godine iz ovog grada stigla je informacija da će se tamo početkom leta 2007. održati Roud fest. Među najavljenim učesnicima bila su i velika svetska imena poput sastava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Kalt", "Metalika", "Motorhed", "Stjudžis", "Džamirokvaj", pevača Džoa Kokera i mnogih drugih. Kao organizator manifestacije predstavila se američka kuća SFL, a kao neki od promotora navedeni su Arti Kornfild i Majkl Leng, koji su bili organizatori festivala u Vudstoku.

Na konferenciji za novinare koja je održana početkom februara idejni tvorac Roud festa i predstavnik kuće SFL u Srbiji Dragan Vujin rekao je da će se za nekoliko dana znati lista i satnica učesnika. To se nije dogodilo, a razlog za pesimizam ovdašnje javnosti podgrejao je i Majkl Leng koji je u martu rekao da nema nikakve veze sa zrenjaninskim festivalom. Potom dugo nije bilo nijedne vesti o Roud festu, da bi pre nekoliko nedelja iz SFL-a saopštili da je festival promenio ime i da će se zvati Pjur 007 uz novu listu učesnika. Tako bi u Zrenjanin, prema najavama, krajem juna trebalo da dođe nekadašnji član "Seks pistolsa" Glen Metlok, grupa "Raiders of Storm" koju čine preostali članovi legendarnih "Dorsa", sastav "Lajbah", mnogi svetski di-džejevi kao i veliki broj muzičara iz Srbije i zemalja regiona. Na novom spisku učesnika od imena iz decembra trenutno se jedino pominje grupa "Kalt" predvođena pevačem Janom Ešberijem. Kao šlag na tortu iz Zrenjanina je pre nekoliko dana stigla još jedna "bombastična" vest, koja glasi da će festival otvoriti – niko drugi nego čuveni španski operski pevač Hoze Kareras.

U izjavi povodom Pjura 007 Dragan Vujin kaže da je do promene naziva manifestacije došlo zbog jedne neobične okolnosti.

– Nekoliko udruženja motociklista se zainteresovalo da dođe na festival zbog samog naziva Roud fest. Da bismo izbegli samo takvu vrstu identifikacije publike sa festivalom rešili smo da promenimo ime u Pjur 007.

Vujin je pre dve meseca najavio da će se za nekoliko dana znati ko će gostovati na festivalu. Naš sagovornik kaže da je svestan da se već nekoliko meseci ponavlja ista priča, ali da će narednih dana zaista biti objavljena lista bendova, pevača i di-džejeva koji će svirati na Pjuru. Na pitanje zašto su sada na zvaničnom sajtu festivala najavljena nova imena za razliku od pre nekoliko meseci, Vujin odgovara:

– I sada tvrdim da će većina pevača i bendova koja su najavljena u decembru sigurno stići u Banat. Kako nam budu stizale potvrde od samih gostiju tako ćemo i mi obaveštavati javnost. U ugovorima koji su potpisani sa muzičarima postoje klauzule da ne možemo da objavimo ko će nastupiti dok nam oni to ne kažu – kaže Vujin, ali ne daje objašnjenje zašto su u decembru organizatori najavili da će gostovati velike svetske zvezde, ako za to nisu imali dozvolu.

Kada je reč o konkretnim nastupima Dragan Vujin tvrdi da će Džo Koker sigurno nastupiti na Pjur festu, mada je njegovo gostovanje u Srbiji najavila i Beogradska arena. Kao razloge zašto neki najavljeni bendovi za Roud fest, ipak, neće doći u Zrenjanin, Vijun navodi probleme tehničke prirode.

– Za one koji ne budu došli pronađene su adekvatne zamene. Mogu da potvrdim da će "Motorhed" nastupiti bez obzira na to što su na zvaničnom sajtu skinuli datum nastupa u Zrenjaninu.

Pa, iako Vujin tvrdi da na zvaničnim sajtovima izvođača koji su navodno potvrdili dolazak stoji i datum nastupa u Zrenjaninu, posetioci tih sajtova, ipak, neće tamo naći potvrdu o nastupu na Pjuru 007.

Vujin kaže da sve karte koje su bile puštene u prodaju pre promene imena festivala i dalje važe i da su trenutno u prodaji kompleti za sva četiri dana po ceni od 6.000 dinara. Ovu informaciju nam je potvrdio Duško Milojević, direktor Tiketlajna, kuće koja prodaje karte za Pjur, koji kaže da će ulaznice za pojedinačne dane biti puštene u prodaju tek kada bude poznat konačan redosled nastupa.

Kada je reč o opštini Zrenjanin, direktor lokalne turističke organizacije Mića Milošev potvrdio je da je potpisan ugovor sa firmom SFL

– Ugovor predviđa da opština obezbedi vodu i struju, ali nema nikakve finansijske obaveze prema organizatoru. Nadamo se da će se festival održati i ukoliko sve bude kako bi trebalo organizatori su u obavezi da isplate opštini Zrenjanin 3,6 odsto od ukupnog prihoda – kaže Milošev.

Vladimir Đurđić

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.