Banana, mleko i orasi utiču na kvalitet sna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banana, mleko i orasi utiču na kvalitet sna

Većina ljudi voli pojesti užinu nakon večere, ali lekari upozoravaju da pazite šta konzumirate, jer hrana utiče na kvalitet sna.

Australijski ekspert za ishranu Susie Burrell na svom blogu redovno objavljuje savete kako se hraniti zdravo, smršati i održavati liniju.

"Nema sumnje da hrana pomaže da bolje zaspimo, ali i čini da ne možemo zaspati ili se budimo zbog teške, masne hrane koju smo konzumirali. U zavisnosti od obroka, možemo se i osećati letargično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i umorno, što nije cilj", kazala je Burrell.

Ukoliko ogladnite pre spavanja, slobodno konzumirajte banane, orahe ili lešnike, te mleko jer će vas oni opustiti i lakše ćete zaspati.

Banana je bogata magnezijumom i kalijumom koji opuštaju mišiće. Prirodni ugljenohidrati u banani redukuju nivo glukoze u krvi, što pomaže da zaspite 60 minuta nakon što ste je pojeli.

O mleku ne treba mnogo govoriti. Aminokiselina triptofan pomaže u proizvodnji serotonina u telu koji deluje kao transmiter koji prirodno smiruje telo i pomaže nam da brže zaspimo.

Orasi, lešnici i bademi su bogati ugljenohidratima i kalcijumom koji pomaže mozgu da proizvede hormon za spavanje melatonin.

S druge strane, ne biste trebali jesti tamnu čokoladu, sladoled i slanu hranu jer će vam ona poremetiti san. Tamna čokolada sadrži previše kofeina, sladoled previše šećera i masnoća, a so u hrani će proizvesti žeđ.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.