Ban Ki-Mun u Egiptu razgovara o primirju

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki-Mun u Egiptu razgovara o primirju

Žestoke borbe između izraelskih snaga i Hamasa u predgrađima Gaze ne jenjavaju. Ipak, primetno je da se Izrael sve više okreće pregovorima. Ponovo lansirane rakete sa juga Libana. Šef UN-a u mirovnoj misiji traži zaustavljanje krvoprolića. Broj palestinskih žrtava porastao na 1.000. Hamas oslabljen, ali i dalje opasan.

Lider Al Kaide Osama bin Laden pozvao je na sveti rat - džihad protiv Izaelaca, zbog ofanzive na Gazu.

"Bog nam je podario strpljenje da nastavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << putem džihada još sedam godina, i još sedam i još sedam", rekao je bin Laden na audio snimku, datiranom u tekućem islamskom mesecu, a objavljenom danas na jednom islamskom veb sajtu.

Traka se zove "Poziv na džihad za zaustavljanje agresije protiv Gaze".

"Pitanje je, može li Amerika da nastavi rat sa nama i u decenijama koje dolaze? Izveštaji i dokazi nagoveštavaju drukčije", rekao je bin Laden na traci, čija autentičnost nije odmah mogla da bude potvrđena, ali glas podseća na bin Ladenov glas sa ranijih traka.

Bin Laden je takođe osudio arapske zemlje zbog sprečavanja svojih naroda da se bore za "oslobađanje Palestine".

Izraelske vlasti podigle su optužnicu protiv dva novinara koji su radili za jednu iransku televizijsku stanicu jer su, kako je navedeno, prenosili tajne informacije neprijatelju.

U optužnici se navodi da su dva palestinska novinara izvestila o početku kopnene ofanzive na pojas Gaze 3. janaura, dok je ta informacija još uvek bila pod vojnom cenzurom.

Novinari su, prema optužnici, rekli da su znali da bi njihovo izveštavanje za iransku telviziju Al Alam na arapskom jeziku moglo da dovede u opasnost izraelske vojnike upozoravanjem pripadnika Hamasa unapred.

Novinari bi mogli biti osuđeni na duge zatvorske kazne, prenose izraelski mediji.

Njihov advokat kaže da oni nisu znali da krše zakon i da su okrivljeni prvenstveno zato što su radili za televiziju iz Irana, koji je jedan od najvećih neprijatelja Izraela.

Bolivijski predsednik Evo Morales izjavio je da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa Izraelom zbog ofanzive u pojasu Gaze u kojoj su poginule stotine Palestinaca.

"Bolivija je imala diplomatske odnose sa Izraelom. Imajući u vidu smrtonosne napade protiv čovečnosti, Bolivija će prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom", rekao je Morales u govoru pred diplomatama u sedištu Vlade.

Morales je blizak saveznik predsednika Venecuele Uga Čavesa, koji je 6. januara proterao izraelskog amabasadora u znak protesta zbog događaja u Gazi.

Izraelske snage, podržane avijacijom, nastavile su napredovanje kroz predgrađa Gaze, mada ni posle 19 dana ofanzive i bezmalo 1.000 žrtava nije jasno da li je akcija Tel Aviva oslabila Hamas, ili su radikalni islamisti zadržali dominantnu ulogu u tom delu palestinskih teritorija.

Prethodne noći izraelska avijacija je bombardovala 60 ciljeva u Pojasu Gaze, u još jednom pokušaju da uništi podzenme bunkere i tunele Hamasa, ali je u napadima ubijeno oko 70 osoba, što je izazvalo ogorčene reakcije palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji je optužio Izrael za pokušaj da "zbriše" lokalno palestinsko stanovništvo.

Istovremeno, brutalna izraelska akcija, pokrenuta upravo kako bi se Hamas sprečio da i dalje ispaljuje projektile na izraelsku teritoriju, ni posle gotovo tri nedelje nije uspela da postigne glavni cilj, što će, kako stvari stoje, morati da bude izdejstvovano ili pregovorima ili daljim prodorom kopnenih snaga.

Izrael sutra o prekidu vatre

Viši izraelski zvaničnik Amos Gilad odlazi sutra u Kairo na pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekao je portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je da će Gilad izneti stav Izraela o predloženim uslovima za primirje sa radikalnim palestinskim pokretom Hamas.

Egipatski i palestinski zvaničnici rekli su da se nadaju da će postići sporazum sa Hamasom o privremenoj obustavi borbi, koji bi Izrael trebalo da odobri.

Istovremeno, direktor izraelskog Ministarstva spoljnih poslova je otputovao u Vašington da razgovara o međunarodnim naporima za okončanje borbi.

Portparol Ministarstva je rekao da će ti razgovori biti fokusirani na eventualnu ulogu SAD u čuvanju granice Egipta i Pojasa Gaze, ispod koje, prema navodima Izraela, pripadnici Hamasa kopaju tunele za šverc oružja.

Izrael je ranije saopštio da okončanje krijumčarenja oružja mora biti deo svakog sporazuma o prekidu vatre.

"Stanje šokantno"

Šef Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jakob Kelenberger posetio je palestinska naselja i rekao da je ono što je vidio šokantno.

"Neprihvatljivo je da ima toliko ranjenih ljudi. Njihovi životi se moraju zaštititi, a bezbednost onih koji brinu o njima mora biti garantovana", rekao je Kelenberger.

Humanitarna organizacija UN-a u Gazi apelovala je da međunarodna zajednica zaštiti civile i napomenula da nijedan deo teritorije na kojoj živi 1,5 miliona ljudi nije bezbedan.

Ponovo lansirane rakete sa juga Libana

Da bi stvari bile komplikovanije, sa juga Libana, teritorije koju kontroliše Hamasu bratski Hezbolah, ispaljene su još tri rakete, što je još jednom rasplamsalo strah da bi se Izrael mogao suočiti sa sukobom na dva fronta, i to protiv dva pokreta koja direktno finansira Iran.

Hezbolah je, međutim, hitro odbacio odgovornost za napad, obaveštavajući libansku vladu da se neće mešati u konflikt, iako je pre dve i po godine uspešno neutralisao sličnu ofanzivu Tel Aviva, nanevši Izraelcima redak i neočekivan vojni poraz.

Ipak, najveću brigu izraelskim vojnim planerima predstavljaju obaveštajne procene da Hamasu još uvek nije zadat odlučan udarac, mada postoji izvesna nesrazmera između stavova lokalnih komandanata, koji bi, kako se čini, pristali na primirje i vođe te organizacije u egzilu, koji još uvek odbacuju egipatsku mirovnu inicijativu.

Obaveštajni podaci pokazuju i da je do sada ubijeno oko 300 boraca Hamasa, što nije prekinulo raketne napade na izraelsku teritoriju te najradikalniji među Palestincima još uvek mogu da ispale tridesetak projektila dnevno.

Ban Ki-mun traži hitan pekid vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, koji je u sredu stigao u Kairo, pozvao je sukobljene strane na hitan prekid vatre, izražavajući nadu da će egipatska mirovna inicijatava uroditi plodom što je moguće pre.

"Ponavljan poziv na momentalan i trajan prekid vatre", rekao je Ban na konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Ahmedom Abulom Gejtom, naglašavajući da "raketni napadi Hamasa moraju stati".

Generalni sekretar UN-a se sastao sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom s kojim je razgovarao o inicijativi te zemlje za primirje, kojom se predviđa i raspoređivanje posmatrača da nadgledaju granicu s Pojasom Gaze.

Ban je izjavio da ne planira da poseti Pojas Gaze tokom ove turneje po Bliskom istoku, koja obuhvata i posetu Siriji, Jordanu, Izraelu i Zapadnoj obali, ali je nagovestio da bi mogao tamo da ode kada prekid vatre stupi na snagu.

Prvi čovek svetske organizacije je najavio da će izraelskim liderima reći da se drže rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, usvojene prošlog četvrtka, koja je već pozvala na prekid vatre, a koju se Izrael i Hamas odmah odbacili. Šef UN tokom posete regionu neće direktno kontaktirati s Hamasom, koga Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Opasnost od porasta ekstremizma

I predsednik Sirije Bašar Al-Asad pozvao je na završetak izraelskih vojnih operacija u Gazi, upozoravajući da rat može uticati na porast ekstremizma i terorizma u muslimanskom svetu.

"Efekat rata je opasniji od samog rata. On će posejati seme ekstremizma i terorizma u celom regionu", rekao je sirijski predsednik za Bi-Bi-Si.

Pojedini stručnjaci za Bliski istok postavljaju pitanje da li neko ima rešenje za područje Gaze kad se rat bude završio, ne predviđajući mu svetlu budućnost.

Agencija Rojters navodi reči jednog Palestinca koji potvrđuje sumorne prognoze. "Moj sin ima pet godina. On će ove slike nositi celog života. Da li će ikada verovati u mir?", pita se ovaj Palestinac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.