Ban Ki Mun sa rukovodstvom Slovenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun sa rukovodstvom Slovenije

LJUBLJANA -

Susretom sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom u Ljubljani, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun otpočeo je danas šestodnevnu turneju po Zapadnom Balkanu, u okviru koje će 23. jula doći i u Srbiju.

Prvog čoveka svetske organizacije i njegovu suprugu Ban Sun Taek, koji su sinoć doputovali u Sloveniju i na neformalnoj večeri se sastali sa predsednikom Danilom Tirkom i njegovom suprugom, primio je jutros šef slovenačke vlade sa svojom suprugom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon čega su dva zvaničnika razgovarala u četiri oka.

Posle sastanka sa premijerom Janšom, Ban će razgovarati i sa predsednikom Tirkom i predsednikom parlamenta Gregorom Virantom, nakon čega će se obratiti slovenačkim poslanicima, javile su agencije.

Za to vreme, premijerova supruga Urška Bačovnik Janša će sa Banovom suprugom posetiti čuvenu farmu lipicanera "Lipica Stud", potom će se dve dame pridružiti supruzima u Nacionalnoj skupštini, a za kraj posete je planiran obilazak mesta Ribno kod Bledskog jezera, prenosi slovenačka agencija STA.

Tokom šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, Ban Ki-Mun će boraviti u svim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, a u Srbiju stiže 23. jula.

Predviđeno je da generalni sekretar UN iz Slovenije nastavi posetu regionu odlaskom u Zagreb i Podgoricu, a u ponedeljak dolazi u Srbiju, gde će razgovarati s predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem i izabranim predsednikom Generalne skupštine Vukom Jeremićem.

Generalni sekretar UN će narednog dana otputovati u Prištinu, "u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti", kako je naveo, gde su predviđeni susreti s predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti.

Tokom boravka na Balkanu, Ban će imati susrete i u Skoplju i Sarajevu, a posetiće i memorijalni centar Potočari u Srebrenici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.