Ban Ki Mun ljut zbog protesta u Maroku

Izvor: B92, 16.Mar.2016, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun ljut zbog protesta u Maroku

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je duboko razočaranje i ljutnju zbog ogromnih demonstracija organizovanih u Maroku protiv njega.

Osim toga, on je i izrazio zaprepašćenje na reakciju vlade, saopštile su Ujedinjene nacije.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je u ponedeljak uveče da je Ban preneo marokanskom ministru spoljnih poslova Salehedinu Mezuaru tokom sastanka u sedištu svetske organizacije da "takvi napadi pokazuju nedostatak poštovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema njemu i prema Ujedinjenim nacijama".

Stotine hiljada Marokanaca izašlo je u nedelju na ulice u znak protesta zbog izjave Ban Ki Muna o potrebi rešavanja pitanja sporne teritorije Zapadne Sahare. Prema navodima vlade više od tri miliona ljudi učestvovalo je u protestu "da osudi verbalnu omašku generalnog sekretara".

Maroko Zapadnu Saharu, ogromnu sirovinama bogatu teritoriju, smatra svojom južnom pokrajinom. Zbog toga su građani Maroka negativno reagovali na prošlonedeljnu izjavu Ban Ki Muna u kojoj je upotrebio reč "okupacija".

UN godinama pokušavaj da organizuju referendum o nezavisnost Zapadne Sahare, teritorije koju je Maroko pripojio nakon što su se iz nje povukli Španci.

Marokanske vlasti za Zapadnu Saharu predlažu veću autonomiju. Konflikt u Zapadnoj Sahari zategao je odnose Alžira, koji podržava Front Polisario i susednog Maroka, koji je pripojio spornu teritoriju nakon odlaska Španaca 1975. godine.

Portparol UN je rekao da je generalni sekretar "primio k znanju nesporazum oko njegove upotrebe reči okupacija kao njegovu ličnu reakciju na očajne humanitarne uslove u kojima izbeglice iz Zapadne Sahare suviše dugo žive".

Maroko je optužio generalnog sekretara UN da je "odustao od neutralnosti, objektivnosti i nepristrasnosti", i da je posustao pred "ucenama" i "sumnjivim tvrdnjama" Fronta Polisario kao i da je uvredio marokansku vladu i njegov narod.

Ban je tražio od marokanskog ministra spoljnih poslova razjašnjenje povodom izveštaja da je na protestima bilo nekoliko članova vlade, i pozvao ga da osigura da Ujedinjene nacije uživaju poštovanje u Maroku, preneo je portparol UN.

Ban je ponovio poziv iz novembra 2015. za iskrene i ozbiljne pregovore bez ikakvih preduslova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.