Ban Ki Man na Bliskom istoku

Izvor: VOA, 20.Okt.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Man na Bliskom istoku

“Ako ne delujemo hitno, dinamika na terenu bi mogla da se pogorša uz ozbiljne reperkusije u samom Izraelu i Palestini, i šire", upozorio je u Jerusalimu generalni sekretar UN.

Palestinski demonstranti  su se danas sukobili sa izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali u gradu Ramali. Istovremeno generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je danas doputovao u kratku posetu tom regionu sa ciljem da pokuša da zaustavi izraelsko-palestinsko nasilje dok je Izrael pružio nova uveravanja povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << strahovanja muslimana da Jevreji stiču sve veći pristup kompleksu džamije Al Aksa, koja je u središtu tog konflikta.

Palestinski demonstranti, neki od njih maskiranog lica, bacali su kamenice na dva vozila izraelske armije u Ramali. Izraelski vojnici su odgovorili suzavcem i gumenim mecima.

Najmanje jedan Palestinac je povredjen i prebačen u bolnicu kolima hitne pomoći. Nekoliko drugih imalo je probleme s disanjem zbog udisanja suzavaca.

U nasilju koje traje gotovo tri nedelje ubijena su 44 Palestinca, uključujući napadače i demonstrante u anti-izraelskim protestima, devet Izraelaca i jednog Eritrejca.

U medjuvremenu, generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je doputovao u posetu Izraelu i palestinskim teritorijama posle višenedeljne opasne eskalacije nasilja.

On je u Jerusalimu na konferenciji za štampu sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom rekao da je njegova poseta odraz globalne uznemirenosti zbog situacije izmedju Izraela i Palestinaca:

“Ako ne delujemo hitno, dinamika na terenu bi mogla da se pogorša uz ozbiljne reperkusije u samom Izraelu i Palestini, i šire. Nije suviše kasno izbeći krizu većih razmera. Na sastancima danas i sutra sa izraelskim I palestinskim rukovodstvom apelovaću na sve da preduzmu koordinisane akcije kako bi se ograničili incidenti na obe strane. Nasilje izaziva nasilje. Ne smemo dozvoliti ekstremistima na bilo kojoj strani, niti onima koji misle da je nasilje odgovor, da dovedu do daljeg rasplamsavanja konflikta.”

Ban je naglasio da sve što nedostaje jeste rešenost da se ponovo uspostavi “politički horizonst” za razgovore i politički proces koji bi pružio istinske rezultate i nadu.

Američki državni sekretar Džon Keri koji je proveo dosta vremena obavljajući odvojene diplomatske razgovore sa izraelskim I palestinskim liderima pre nego što su mirovni pregovori propali prošle godine, takodje namerava da ove nedelje i sam održi takve razgovore, u nadi da će smiriti situaciju.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.