Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski stožeri

Kad god se govori o „balkanskim stožerima“, na koje se lako i rado plaste ideje nacionalne homogenosti, odnosno teorije da nacionalno pitanje ovoga ili onog naroda, još nije do kraja rešeno, to ne sluti na dobro.

Ovoga puta je reč o „albanskom stožeru", što je samo druga reč za „veliku Albaniju", o čemu se govori u tobože naučnim radovima, ali i u smišljeno plasiranim i neubedljivo demantovanim izjavama političara. Neprestano se, dakle, obnavlja govorkanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o još uvek otvorenom albanskom nacionalnom pitanju ili, još određenije, kako sve Albance treba okupiti u istim granicama.

Propovednici pomenutih planova svojski se trude da dokažu njihovu „istorijsku opravdanost" ali se isto tako dobro čuvaju da izbegnu odgovore na barem dva važna pitanja: na čiju štetu bi se rešilo albansko nacionalno pitanje i kako bi se Albanci mogli okupiti unutar istih granica a da se ne povrede granice drugih država u kojima sada žive.

Kada bi bili dovoljno iskreni, morali bi da priznaju da se njihove aspiracije mogu ostvariti samo na uštrb drugih država i naroda. Da i ne govorimo da je tako nešto takođe u suprotnosti sa opšteusvojenim i evropskim i civilizacijskim normama kojima se ne odobrava prekrajanje granica radi uspostavljanja nacionalno homogenih država.

Imajući sve to u vidu, shvatljivo je da pobornici „velike Albanije" prećutkuju do kakvih bi sve pogubnih posledica imalo oživotvorenje njihovih planova, ali je teško razumeti da im se međunarodna zajednica ne suprotstavlja sa dovoljno odlučnosti. Ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga što se dobro zna kakve su sve nesreće nastajale na Balkanu zbog plastenja nacionalnih stožera. Pa ako je činiocima svetske politike to već dobro poznato, da li im je palo na pamet da na vreme spreče zlo koje je kasnije teško zaustaviti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.