Balkanske zemlje ujedinjene protiv IDIL-a

Izvor: Southeast European Times, 08.Okt.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanske zemlje ujedinjene protiv IDIL-a

Pridruživanjem međunarodnoj koaliciji protiv IDIL-a, balkanske zemlje se kreću ka regionalnoj saradnji u borbi protiv terorizma.

08/10/2014

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva – 8.10.2014.

Balkanske zemlje pružaju podršku međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL). Stručnjaci i zvaničnici kažu da će taj korak pomoći regionu da zajedno reaguje na globalnu terorističku pretnju koju ova grupa predstavlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Preko 50 država pridružilo se borbi protiv IDIL-a, terorističke organizacije koja želi da uspostavi globalni kalifat.

Igor Tabak, analitičar Obrisa, internet portala koji se bavi vojnim pitanjima, navodi da je ohrabrujuć pristanak svih balkanskih zemalja da uđu u koaliciju.

„IDIL je vrlo opasna pretnja. Potrebna je jaka regionalna saradnja na Balkanu kako bi se sprečili odlasci domaćih državljana na ratišta u Siriju i Irak. Balkanske tajne službe i zvaničnici treba vrlo ozbiljno da posmatraju ovu pretnju“, rekao je Tabak za SETimes.

BiH je u aprilu usvojila zakon kojim se osuđenim islamskim radikalima i regruterima određuju zatvorske kazne u trajanju do 10 godina.

Početkom septembra državni sud BiH odredio je jednomesečni pritvor za pet islamista koji se terete za organizovanje i regrutovanje ljudi kako bi se pridružili evropskim borcima u Siriji i u Iraku.

Ali, zvaničnici kažu da BiH treba da pojača svoja nastojanja.

„IDIL i radikalni islam predstavljaju pretnju za čitav region. Pravosuđe BiH je izgleda nedovoljno iskusno da se nosi sa ovakvim pitanjima, a u parlamentima još uvek nema političke volje“, rekla je za SETimes. Dušanka Majkić, predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

„IDIL je vrhunski bezbednosni izazov za ceo region. Vlade svih zemalja regiona treba zajednički da se uključe u borbu protiv IDIL-a, bez obzira na pojedinačne politike, i da se onda nakon zajedničkog napora naprave izveštaji i da se vidi šta je koja zemlja napravila“, dodala je ona.

U odnosu na broj stanovnika, BiH se nalazi u vrhu evropskih zemalja čiji su državljani pristupili IDIL-u, navodi Centralna obaveštajna agencija. Do danas se preko 350 boraca iz BiH pridružilo IDIL-u, kao i 83 džihadista s Kosova i 46 iz Albanije.

Eksperti kažu da će ključna uloga balkanskih zemalja u koaliciji biti obaveštajni rad.

„Mi nemamo krstareće rakete, borbene avione, a i vojske su nam male. Ali, zato zapadne vlade očekuju da domaće tajne službe dostave informacije o onima koji regrutuju borce za Siriju, finansiraju njihov odlazak, vrše islamističku propagandu. Ne postoji zemlja u regionu koja nema borce u IDIL-u. Zato sve države Balkana moraju da deluju kao jedna obaveštajna zajednica“, rekao je za SETimes Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

IDIL se u Iraku probija brutalnom silom. U izveštaju Hjuman rajts voča navodi se da je IDIL izvršio masovna pogubljenja u iračkom gradu Tikritu. UN su rekle da je u junu u Iraku ubijeno najmanje 1.000 ljudi, uglavnom civila, dok je IDIL prodirao kroz severni deo zemlje.

Koje još zajedničke korake zemlje regiona mogu da preduzmu u borbi protiv IDIL-a? Recite nam šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.