Balkanske zemlje se bore protiv širenja falsifikovanog novca

Izvor: Southeast European Times, 06.Maj.2013, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanske zemlje se bore protiv širenja falsifikovanog novca

Analitičari upozoravaju da falsifikovani novac postaje ozbiljan problem na Balkanu.

06/05/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 6.5.2013.

Zemlje regiona povećale su policijsku saradnju i rad na usvajanju i sprovođenju zakona za sprečavanje cirkulisanja falsifikovanih novčanica, koje predstavljaju pretnju ekonomijama jugoistočne Evrope.

Prema analitičarima, postoji više puteva kretanja falsifikovanih novčanica, većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << evra i dolara.

„Put falsifikovanog novca je Bugarska-Makedonija, Makedonija-Albanija i Kosovo-Albanija-Makedonija. Deo tog novca završi na evropskim i drugim tržištima“, rekla je Svetlana Nikoloska, profesorka na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Skoplju, u izjavi za SETimes.

Mnoge lažne novčanice završe na zapadnoevropskim tržištima i šire, ali neke ostanu u opticaju u zemljama iz kojih su potekle.

Stefаn Budžakoski, profesor Univerziteta FON u Skoplju, kaže da lažne novčanice donose gubitak nacionalnim ekonomijama.

Prema podacima Centralne banke EU, oko 280.000 lažnih evra bilo je u opticaju na balkanskim tržištima u 2012. godini.

„Takav novac narušava ekonomski sistem, bezbednost i platni sistem zemalja. Cirkulisanje lažnog novca takođe uzrokuje gubitke građanima. Do sada je bilo puno organizovanih grupa u Albaniji, Bugarskoj, Srbiji i na Kosovu, koje su puštale u opticaj lažne novčanice u apoenima po 50 i 100 evra“, kaže Budžakoski.

On predlaže da regionalna policija uspostavi međudržavno telo kao što je Interpol.

„Da bi se razotkrile najveće kriminalne grupe [koje se bave ovim aktivnostima] neophodna je veća međunarodna saradnja. Balkanske zemlje treba da razmotre uspostavljanje zajedničke službe slične Interpolu i Evropolu, pod nazivom Balkanpol, koji bi [regionalno] sjedinio informacije u borbi protiv teškog kriminala, kao što je falsifikovanje novca“, rekao je Budžakoski.

U Makedoniji je za puštanje u opticaj falsifikovanog novca zakonom propisana zatvorska kazna u trajanju od jedne do deset godina zatvora.

Prema makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova, u 2012. je došlo do veće detekcije krivičnih dela falsifikovanja novca u poređenju sa prethodnim godinama.

Portparol ministarstva Ivo Kotevski kaže da je saradnja regionalne policije i dalje prioritet.

„Imamo dobru saradnju sa policijama susednih zemalja, ne samo oko falsifikovanog novca, nego i oko razmene informacija i rešavanja drugih relevantnih potreba. Trudimo se da produbimo saradnju. Prošle godine smo razotkrili petočlanu organizovanu grupu koja je kupila falsifikovane evre od Bugarske i pustila ih u opticaj zajedno sa denarima u Makedoniji“, rekao je Kotevski.

Nacionalna policija ima obavezu prema interpolu da razmenjuje informacije o zaplenjenom falsifikovanom novcu i novčanicama kako bi se otkrilo gde je novac proizveden, rekla je Nikoloska.

U saradnji sa Evropolom, hrvatska policija je početkom aprila otkrila kriminalnu grupu koja štampa falsifikovani novac. Njeni članovi su osumnjičeni za stavljanje u opticaj najmanje 180.000 falsifikovanih evra.

Ranije ove godine u Tirani su otkriveni laboratorija i štamparija. Pronađene su velike količine falsifikovanih novčanica u apoenima od 1.000 evra i uhapšeno je više albanskih građana.

U Srbiji je, prema podacima Narodne banke Srbije, većina falsifikovanog novca puštenog u opticaj bilo u dinarskoj valuti, a dominantna falsifikovana strana valuta bila je evro.

U saradnji sa bugarskom policijom, grčka policija je početkom ove godine uhapsila grčke i bugarske državljane osumnjičene za falsifikovanje 10.000 lažnih novčanica u apoenima od dva evra.

Da li će veća regionalna saradnja pomoći da se zaustavi falsifikovanje novčanica na Balkanu? Recite nam u svojim komentarima ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.