Balkanske vojske formiraće zajedničku medicinsku operativnu grupu

Izvor: Southeast European Times, 26.Jun.2012, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanske vojske formiraće zajedničku medicinsku operativnu grupu

Na sastanku u Beogradu ovog meseca okupilo se medicinsko osoblje više vojski i postiglo dogovor da se zajedno bore protiv posledica prirodnih katastrofa.

26/06/2012

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 26.6.2012.

Ovogodišnji Kongres balkanskog komiteta vojne medicine (BMMC), održan ovog meseca, okončan je sporazumom o uspostavljanju zajedničke Balkanske medicinske operativne grupe.

Predsedavajući Kongresa pukovnik Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Popović iz Srbije objasnio je da će snage biti aktivirane u slučaju velikih katastrofa. Faza 1 biće u toku do 2015, a operativna grupa biće potpuno spremna do 2017. godine.

Predsednik komiteta pukovnik Đoko Maksić, takođe iz Srbije, rekao je za SETimes da će se u sklopu projekta stvoriti zajednički medicinski timovi „koji će reagovati u vanrednim situacijama, u slučaju prirodnih i drugih katastrofa“.

Dva druga sporazuma postignuta za vreme Kongresa uključuju „razmenu eksperata [i] mogućnost bolje interoperativnosti vojnih medicinskih usluga putem telemedicine“, rekao je Popović.

On je opisao telemedicinu kao inovaciju u svim zemljama u regionu, koja će unaprediti znanje i kvalitet lečenja. Ona će omogućiti doktorima da razmenjuju slike i dijagnostičke procedure za vrlo kratko vreme i traže mišljenja kolega sa celog Balkana.

„Siguran sam da će razmena doktora i medicinskih tehničara, u zavisnosti od programa obuke koje nude vojno-medicinske službe u regionu, biti vrlo intenzivna aktivnost, s obzirom da su svima nama ponuđeni obrazovni programi i svi su visokog kvaliteta. Specijalan i vrlo važan segment saradnje na ovom polju jeste razmena kadeta [sa] Vojno-medicinskog univerziteta“, rekao je on.

Ukupno 200 medicinskih eksperata iz vojski zemalja članica -- Turske, Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije -- prisustvovalo je ovoj 17. konferenciji. Albanija je bila odsutna, navodeći kao razlog finansijske nedaće. Crna Gora je bila tamo, ali u statusu posmatrača.

Ove godine, kao i svake, cilj je da se razmene znanja i stručnost, uz izdvajanje najboljih ideja kako bi se unapredila bezbednost u regionu.

Jedan od osnivača Komiteta, bugarski pukovnik Evgeni Belokonski Ilijev rekao je da beneficije ovih zajedničkih projekata idu puno dalje od polja vojne medicine i da se odnose i na generalne veze među zemljama.

„Prijateljstvo i međusobna podrška su najveće beneficije ... jer će prijatelji uvek pomoći bolje i brže od drugih“, rekao je Belokonski Ilijev za SETimes.

Ovogodišnji domaćin Srbija jedina je članica koja nije u NATO-u. Ona je, međutim, na koloseku ka članstvu, s obzirom da učestvuje u programu Partnerstvo za mir.

Alijansu je na Kongresu predstavljao general Rob van der Mer iz Holandije. „Ova konferencija doprinosi regionalnoj saradnji na polju vojne medicine, i u smislu nauke i razmene informacija i u smislu operativne saradnje“, rekao je on za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.