Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jan.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan zapeo, građani odgovorni koliko i političari

Region Balkana je jedini deo sveta u kojem je vreme stalo, gde se ne događa ništa, ni pozitivno, ni negativno, čak četvrt stoleća, smatra hrvatski novinar i pisac Denis Kuljiš, koji kaže da je to najduži period stagnacije u celoj istoriji ovih prostora.

"Ovde se ništa ne događa, mi se bavimo minornim problemima, koji na globalnoj skali ne postoje. Više nikoga ne zanima bilo šta što se događa na Balkanu, pod uslovom da nema rata, a za tako nešto nema uslova, jer nema >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << te energije, nema novca, nema džebane...Nema ničega, ovde je stagnacija", kaže Kuljiš za Tanjug, nakon godine u kojoj je Crna Gora dobila poziv za NATO, Srbija otvorila pregovaračka poglavlja sa EU, Makedonija prošla kroz turbulentan period, BiH ostala u poziciji koju i dobronamerni nazivaju nefunkcionalnom državom...

Upitan gde smo zapeli, Kuljiš odgovara kratko:

"U socijalizmu".

Zemlje bivše Jugoslavije su, objašnjava, lako usvojile parlamentarni format, ali nisu usvojile tržisnu ekonomiju i kapitalistički duh.

Kad je reč o Srbiji, tu je, prema njegovoj oceni, već četvrt veka teško breme nasleđa Miloševicevog režima.

"Politička tranzicija u Srbiji je praktično počela juče, započeta je dolaskom Ðinđića, a kada je on ubijen vlast je preuzeo Boris Tadić, koji je malo pomakao stvar, ali nije mogao da napravi 'ljuće' reforme, koje bi promenile društvenu scenu. Tadić nije dovoljno zaorao, i nije učinio ništa do samog kraja", kaže Kuljiš i dodaje da je Tadiću to možda bilo i pametno, jer je prvi predsednik Srbije koji se mirno povukao s vlasti.

Nije, objašnjava Kuljiš na šta misli, "završio ni u Hagu, ni u zatvoru i živ je".

"Tek dolaskom premijera Aleksandra Vučića Srbija ima odlučan zaokret prema evropskim integracijama i uvođenju tržišne ekonomije, ali da bi se u tome napredovalo mora da postoji preduzetnička klasa", rekao je Kuljiš.

Problem Srbije Kuljiš vidi i u velikom broju tajkuna i gomile državnih preduzeća, koja ne vrede ništa, jer su propala još u 90-tim, iako je, možda, neka bilo moguće tada sačuvati.

Srbija je, tvrdi, "složeniji slučaj" od Hrvatske, ali, svakako ne toliko složen kao što je BiH.

"BiH je u statusu nepromenljivosti u Dejtonskom sporazumu, koji je dao velike rezultate, koji je obnovio mir, obnovio suživot i dijalog, vratio slobodu kretanja, ali, nema pomaka u smislu industrijskog razvoja, zato što je sve blokirano postojanjem složenog mehanizma međusobnih ucena", naveo je Kuljiš.

Da bi BiH funkcionisala kao zemlja koja se razvija mora imati jedinstvenu vladu, koja će sedeti u jednom gradu, smatra Kuljiš i dodaje da, budući da je to jedna multinacionalna sredina, mora postojati konsenzus.

Ekonomija bi u BiH trebalo da bude u rukama onih koji pobede na izborima, kaže Kuljiš, koji misli da bi BiH trebalo da ima jednog predsednika države i jednog predsednika vlade.

Zalaže se i za treći ne, kako kaže, entitet, već republiku.

Ogradivši se da iznosi svoj stav, Kuljiš tvrdi da je sve moguće, ako se ljudi dogovore:

"Ako su mogli napraviti piramide, može se napraviti sve, samo treba priznati ono što jeste. A to je redistribucija ovlašćenja koja već postoje", naveo je.

Govoreći o Crnoj Gori, Kuljiš navodi da tamo postoji jedan političar i "gazda", "koji, kako kaže, tako se radi".

"Ovo što je on do sada napravio i što je uveo zemlju u NATO, što je realni preduslov za ulazak u EU, Crna Gora je došla na sam prag evropskih integracija", naveo je Kuljiš, napomenuvši da je i Hrvatska, na primer, "kozmetički odradila" to priključenje NATO-u i EU po principu "pristajemo na sve, a sprovešćemo ono što budemo sproveli".

To, ipak, prema njegovim rečima, rezultira društvenom promenom i ona se u Hrvatskoj dogodila.

"To više nije društvo nacionalističko reakcionarno i autoritarno iz doba 90-tih. To je novo društvo, što se videlo I na ovim izborima. Čim vi krenete na taj put bez povratka, društvo se menja I više ne znaš kako će se stvari događati", kaže Kuljiš.

S druge strane, sve zemlje istočne Evrope su izvršile taj tranzicijski skok, napravile jedan preobražaj iz komunističke diktature, koja je kod njih uvek bila tvrda forma, dok je kod nas socijajlizam bio mnogo mekši", kaže Kuljiš i objašnjava da su zato te zemlje lako napustile socijalizam, a prvi su, podseća, krenuli Poljaci.

"Sada kada pogledate celi taj srednjeistočni komleks 16 zemalja, od Baltika do Crnog mora, tranzicijski, čak i Hrvatska, koja je razvijenija od Srbije, mi smo u istočnoj Evropi pali na nivo ispod proseka", naveo je Kuljiš i dodao da je "to realna mera zaostanja".

"To je ostatak sve nekakvih socijalističkih javnih preduzeća I nekih oligarhijskih kombinacija sa državom. Kod nas u Hrvatskoj, na primer, imate u državnim rukama čak 70 odsto ekonomije", precizirao je.

Građani su, kaže, deoničari toga, jer ne može se reći da politička elita vodi politiku u kojima su građani žrtve:

"Građani biraju to, građani su protiv kapitaizma, protiv privatizacije i ekonomske emancipacije", naveo je.

Na pitanje kako iz ovakvog stanja izaći, Kuljiš kaže da se u sličnim situacijama "u katoličkoj i hrišćanskoj veroispovesti valja pokajati i krenuti drugim putem".

"U svakom slučaju, sve postojeće mogućnosti su isrpljene, a kada se to dogodi i kada ne možete da izađete kroz vrata, valja pokušati kroz prozor. Tako i u ovom slučaju. Valja priznati da ovo što smo dosad radili ništa ne valja i da sada treba videti kako da to radimo kao sav normalan svet", rekao je Kuljiš.

On smatra da bi za taj pokušaj trebalo uzeti slovački model.

"Tek kada to napravimo i kada vidimo da smo na dobrom putu, onda se odlučuje kako ćemo dalje", zaključio je Kuljiš.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuljiš: Građani odgovorni koliko i političari

Izvor: Akter, 03.Jan.2016

Region Balkana jedini je deo sveta u kojem je vreme stalo, gde se ne događa ništa, ni pozitivno, ni negativno, čak četvrt stoleća, smatra Denis Kuljiš..Region Balkana jedini je deo sveta u kojem je vreme stalo, gde se ne događa ništa, ni pozitivno, ni negativno, čak četvrt stoleća, smatra...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.