Balkan ponovo u centru pažnje Filmskog festivala u Kanu

Izvor: Southeast European Times, 16.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan ponovo u centru pažnje Filmskog festivala u Kanu

Izvestan broj regionalnih filmskih stvaralaca i glumaca dobio je nagrade ili je bio nominovan na poslednjem prestižnom filmskom festivalu u Kanu.

16/06/2008

Pol Kikoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 16/06/08

Rumunska kinematografija osvojila je nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu već drugu godinu za redom, kada je film Marijana Murešana "Megatron" dobio Zlatnu palmu za najbolji kratki film. Tridesetjednogodišnji režiser izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je da je očekivao nagradu, jer je film privukao i žiri i publiku.

"Na neki način sam to očekivao. Verovao sam da imamo određene šanse da pobedimo", izjavio je Murešan o svom filmu, koji je pobedio u konkurenciji sa još osam ostvarenja. To je treća Zlatna palma za rumunski kratki film, posle filma "Kratka istorija" Jona Popeskua Gopoa i filma "Saobraćaj" Katalin Mitulesku. Murešan je već učestvovao na nekoliko međunarodnih takmičenja sa svojim filmovima "Amater", "Porodični portet" i "Srećan rođendan".

Petnaestominutni "Megatron" je priča o osmogodišnjem dečaku sa sela koji sa majkom odlazi u Mekdonalds u Bukureštu za svoj rođendan. Dok je u Bukureštu on traga za svojim ocem. Priča -- koja opisuje putovanje u Bukurešt koje se polako pretvara u putovanje u potrazi za ocem -- ima samo dva lika, dečaka i majku, koje igraju Maksim Trinu i Gabrijela Krišu. Film je premijerno prikazan u Rumuniji na 7. Transilvanijskom međunarodnom filmskom fetivalu.

Nagrada za najboljeg režisera pripala je turskom režiseru Nuri Bilge Džejlanu za njegovu porodičnu dramu "Tri majmuna". To je Džejlanova treća nagrada na ovom francuskom festivalu, nakon što je 2003. godine dobio Glavnu nagradu žirija za film "Dalek", a 2006. nagradu filmskih kritičara FIPRESCI za film "Podneblja", pišu Turske dnevne vesti.

"Posvećujem ovu nagradu mojoj usamljenoj i prelepoj zemlji, koju jako volim", rekao je on nakon što mu je glumica Fej Danavej uručila nagradu. "Ovo je film o životu, o nečijem unutrašnjem svetu, o mnogo toga", objasnio je Džejlan, koji je do sada režirao šest filmova.

Glavna nagrada međunarodne Nedelje kritike otišla je prvom filmu bosanske režiserke Aide Begić "Sneg", u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Nemačke, Francuske i Irana. Tema filma je period posle balkanskog rata u jednom izolovanom i sukobom razorenom planinskom selu.

I na kraju, glumica Arta Dobroši, rođena na Kosovu, bila je nominovana za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu "Lornina tišina", čiji su producenti belgijska braća Žan-Pjer i Luk Darden, koji su dobili nagradu za najbolji scenario. Film istražuje težak put jedne albanske devojke u Belgiji, koja se trudi da dobije državljanstvo istovremeno praveći kompromise.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.