Balkan nije u žiži SAD-a

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2010, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan nije u žiži SAD-a

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je danas da SAD shvataju da nije rešeno formalno pitanje statusa Kosova i da sporost njegovog priznavanja u svetu ukazuje na postojanje problema, koji je potrebno rešiti da bi se realizovala početna ideja da ceo Balkan bude unutar EU.

Za SAD su važni mir i stabilnost na Balkanu, integracija regiona u Evropsku uniju i da Amerika shvata da je potrebno poraditi na konačnom rešenju pitanja statusa Kosova, rekao je Vejvoda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
"Srbija ima nerešeni problem sa SAD - status Kosova, ali postoji interes da se, pre svega srpskoj zajednici, učini život bezbednijim, zbog čega se moraju rešavati konkretna pitanja", ocenio je direktor Balkanskog fonda za demokratiju gostujući na Televiziji B92.

Vejvoda smatra da bi na taj način vremenom postao moguć i početak razgovora između Beograda i Prištine, koji ne bi značili da Beograd priznaje nezavisnost Kosova, kao ni to da Priština odustaje od svojih zahteva.

On je ocenio da Balkan nije prioritet SAD, ali da je i pored "nedovršenog posla" integracije dela jugoistočne Evrope, uspeh blizu, "jer Balkan polako nalazi mesto u Evropi".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.