Balkan je DOBIO SVETSKOG REKORDERA: LENJIVAC IZ PEĆINE je obišao CEO SVET (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2020, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan je DOBIO SVETSKOG REKORDERA: LENJIVAC IZ PEĆINE je obišao CEO SVET (FOTO)

Ova vrsta živi samo na području Dinarida. Ima ih u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Svet je upravo dobio najvećeg pobednika u lenjosti - retku pećinsku čovečju ribicu koja se nije pomerila s istog mesta u jednoj pećini u BiH čitavih sedam godina.

Čovečja ribica nalazi se na istom mestu u jednoj pećini u Bosni i Hercegovini, već čitavih sedam godina, tvrde naučnici.

U toj podvodnoj pećini nalazi se još sličnih 19 salamandera. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Većina njih se pomerila sa svoje početne pozicije za nešto manje od 10 metara godišnje, a prosek je bio oko pet metara za godinu dana.

Najaktivnija čovečja ribica pomerila se 38 metara za 230 dana, dok je "rekorderka" zatečena na istom mestu posle 2.569 dana - nešto više od sedam godina.

Naučnici ipak misle da su čovečje ribice možda i bile malo aktivnije nego što je registrovano, zato što nisu mogli da prate njihove svakodnevne aktivnosti.

Čovečje ribice štede energiju, metabolizam im je usporen, a bez hrane mogu da prežive i godinama.

Hrane se uglavnom malim rakovima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.