Bakterije i vandali

Izvor: Politika, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakterije i vandali

Stručnjaci ukazuju na povećano prisustvo fekalija u savskoj vodi na plaži "Stari grad" u Šapcu

Šabac – Na plaži "Stari grad" (kod srednjovekovne tvrđave) na reci Savi, jedinom uređenom kupalištu u Šapcu, voda je zagađena fekalijama i ne zadovoljava ni minimum higijenskih uslova za kupanje – upozorava republički sanitarni inspektor i specijalista higijene dr Borka Kokanović.

Nedavnom fizičko-hemijskom i mikrobiološkom analizom savske vode, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su uradili stručnjaci šabačkog Zavoda za javno zdravlje, utvrđeno je prisustvo 38.000 koliformnih bakterija, što je previše i za vodu druge kategorije, gde je dozvoljeni maksimum 20.000.

Doktorka Kokanović kaže za naš list da koliformne bakterije pronađene u savskoj vodi ukazuju na mogućnost postojanja i drugih mikroorganizama, koji ovom prilikom nisu ispitivani, poput salmonele i šigele. Takođe, mogli bi biti prisutni i virusi žutice i meningitisa.– Posebno treba da budu obazrivi roditelji, jer su deca izuzetno osetljiva kategorija. Nikome ne bih preporučila da se na "Strom gradu" okupa. Ukoliko i priušti sebi to zadovoljstvo, po izlasku iz vode neophodno je detaljno tuširanje i ispiranje usne duplje i nosa – ističe dr Kokanović.

Kupališna sezona u Šapcu otvorena je 15. juna, a izuzetno toplo vreme privuklo je na Savu veliki broj građana. Javno komunalno preduzeće "Stari grad", koje održava istoimenu plažu, istaklo je upozorenja o neispravnosti vode duž čitave obale, ali su ih nepoznati počinioci vrlo brzo poskidali.

Jedino upozorenje ostalo je na kućici službe Hitne pomoći, gde svakodnevno dežuraju lekar i medicinska sestra. Pre dve večeri, takođe nepoznati, vandali su poskidali baterije na tuševima i uništili vrata i krov svlačionica.

Republički sanitarni inspektor dr Borka Kokanović prethodnih dana uzela je uzorak vode i sa otvorenog bazena u opštini Krupanj. U tom objektu obezbeđeno je uredno hlorisanje, dovoljno vode za tuširanje i dezo-barijera na ulasku. Svakodnevno dežura i jedna osoba zaposlena u tamošnjem komunalnom preduzeću.– Mogu da kažem da je bazen u Krupnju jedini na području osam opština Mačvanskog okruga koji je pod stalnim higijenskim nadzorom – kategorična je dr Kokanović.

Za ovu sedmicu planirano je da bude kontrolisan i otvoreni bazen Sportsko-rekreativnog centra "Tempo" na Krsmanovači u Šapcu. Voda za sada nije uzorkovana iz javnih bazena u opštinama Koceljeva i Loznica, kao ni u privatnim objektima u Mačvanskom Prnjavoru i Badovincima.

M. Mijušković

[objavljeno: 29.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.