Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2017, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baka sa Jamajke najstarija osoba na svijetu

Nova najstarija živa osoba na svijetu je 117-godišnja Jamajčanka koja je nekada radila za "gazde" na plantaži šećera, a svoj dugovečni životni vijek između ostalog duguje dobrim genima i proučavanju Biblije.

Ova super-baka zove se Vajolet Mose-Braun i rođena je 10. marta 1900. što znači da je stara 117 godina. Ona još uvijek živi u mjestu Duanvale, na Jamajci, u istoj kući gdje se i rodila, a koja je njenoj porodici pripadala preko 200 godina.

Vajlolet >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je naslijedila titulu najstarije osobe na svijetu kada je Ema Morano, koja je imala 117 godina i 137 dana, umrla kod kuće u Verbaniji u Italiji 15. aprila.

Mose-Braun, poznata kao tetka V, je posljednji živi podanik kraljice Viktorije, budući da je Jamajka bila dio britanske Zapadne Indije u vrijeme kada je tetka V bila rođena 1900. godine. Čak joj je za njen 115. rođendan lično kraljica Elizabeta II poslala čestitku.

Tetka V svoj dugi životni vijek pripisuje svojoj omiljenoj knjizi.

– Moja vjera je u služenju Bogu, i vjerujem snažno u učenja iz Biblije.

Genetika takođe možda ima neke veze sa dugovječnošću, budući da su njeni preci takođe dugo živjeli, piše Dejli mejl.

– Baka je kao mlada radila kao robinja na plantažama šećerne trske za svoje gospodare, a takođe je radila i kao služavka u njihovim domovima – kaže njena unuka Lelit Palmer ovdje.

Na kraju radnog vijeka Vajolet je imala dovoljno novca da kupi zemlju gdje je počela da uzgaja svoju šećernu trsku, a zatim bi dva dana hodala do mjesta gdje je mogla svoju robu da proda. Kao preduzetnica otvorila je i prvu pekaru u gradu, a bila je i profesor muzike i krojačica i veoma uključena u svojoj lokalnoj Metodističkoj crkvi.

Što se tiče ishrane, ona voli ribu i ovčije meso a ponekad se “zasladi” i kravljim papcima, ali ipak uglavnom jede svinjetinu ili piletinu. Voli i slatki krompir, irski krompir, hleb i voće, posebno pomorandže i mango.

Bila je udata za čuvara groblja Augustusa Gainora Brauna sve do njegove smrti. Sa njim ima šestoro djece. Ona je pra-pra-baka i ima potomke na Jamajci, u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Africi…

Procjenjuje se da na svijetu ima između 300 i 450 živih stogodišnjaka, uglavnom žena. Nakon Vajolet, sljedeća najstarija osoba na listi je Nabi Tajima, koji je star 116 godina i 256 dana.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.