Bajlharc: Pozorište je platforma za mir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajlharc: Pozorište je platforma za mir

Prvi godišnji susret domaćih i evropskih dramskih umetnika NEW Patronat u okviru platforme NEW (New European Ways), u organizaciji Hartefakt fonda, održava se danas u beogradskom Narodnom pozorištu.

Današnji skup teži uspostavljanju novih modela saradnje i intlektualne razmene u oblasti pozorišta i dramskih umetnosti.

NEW predstavalja platformu osmišljenu da podrži, promoviše i poveže dramske umetnike iz Srbije sa evropskom pozorišnom scenom.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prva platforma ovog tipa na Balkanu, NEW teži ka repozicioniranju domaće scene na pozorišnoj mapi Evrope, želeći da uspostavi Beograd kao jedan od relevantnih evropskih pozorišnih centara.

Pod sloganom "Srbija stvara dramu", domaći dramski umetnici pokušavaju da ono što je bio negativan imidž u svetlu političkih i društvenih zbivanja poslednjih nekoliko decenija, iskoriste kao inspiraciju za dramsko stvaralaštvo i pokrenu talas umetnički relevantnih, društveno angažovanih drama i predstava.

Neki od učesnika koji su se uključili u rad Patronata su Đina Moksli, književnica i glumica iz Irske, Hose Manuel Mora, dramski autor iz Španije, Malgorzata Semil, prevoditeljka dramskih tekstova iz Poljske, Neda Neždana, dramaturškinja, kritičarka, prevoditeljka, kulturološkinja iz Ukrajne...

Poseban gost prvog susreta Patronata je ugledni reditelj, dugogodišnji direktor brojnih pozorišta i festivala, osnivač festivala "Neue Stucke aus Europa" i član žirija najprestižnije Evropske pozorišne nagrade Premio Europa Manfred Bajlharc iz Nemačke.

Bajlharc, jedna od ključnih figura nemačkog i evropskog pozorišta 20. i 21. veka, za Tanjug kaže da umetnost, a naročito pozorište pomaže ljudima da razumeju suštinu svog postojanja.

"Na konferencijama kao što je ova u Narodnom pozorištu u Beogradu, analiziramo različite uticaje pozorišta na želju ljudi da prevazilaze granice. Bile one nacionalne, državne ili one unutrašnje koje se tiču individualnih mogućnosti svakog od nas", kazao je Bajlharc i dodao da je pre nekoliko godina osmislio festival pod nazivom "New place from Europe" koji se bijenalno održavao u nemačkim gradovima Bonu i Visbadenu.

"Na 12 izdanja tog festivala koji ima za cilj prevazilaženje granica i povezivanje ljudi, predstavljena su i mnoga mesta iz Srbije", kazao je Bajlharc.

Prema njegovim rečima, na osnovu bogatog iskustva bavljenja pozorištem u proteklih 48 godina, važno je postojanje pozorišnih festivala koji imaju i političku agendu.

"Učesnici takvih festivala daju podršku svojim kolegama širom sveta koji su možda u opasnosti i bez okolnosti da iskažu svoju umetničku volju. Nadam se da nas nacionalizam u celom svetu, predvođen SAD, neće odvojiti od istine da smo svi jednaki bez obzira na poreklo i uslove u kojima živimo. Pozorište i umetnost su platforme za mir. U Nemačkoj smo uspeli da sastavimo 70 godina u miru zahvaljujući između ostalog raznovrsnoj pozorišnoj sceni", kazao je Bajlharc.

On se nada da će današnji skup doprineti uspostavljanju trajnog mira na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

"Važno je da svi zajedno sednemo za sto i razgovaramo o tome šta se zapravo dogodilo", kazao je Bajlharc.

Od požorišnih autora iz Srbije on izdvaja Biljanu Srbljanović i Milenu Marković kao najznačajnije figure srpskog pozorišta danas.

"Jugoslovensko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i Atelje 212 imaju odličnu i zanimljivu produkciju. Sa prostora nekadašnje Jugoslavije jako cenim i izuzetnog pozorišnog stvaraoca Olivera Frljića, čije su predstave veoma značajne u evropskim okvirima", kazao je Bajlharc.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.