Bajdenu skidaju politički imunitet?

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 14:31

Bajdenu skidaju politički imunitet?

Republikanci razmatraju pokretanje procesa opoziva američkog predsednika kako bi istražili potencijalne slučajeve korupcije povezane sa njim.

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti rekao je da istraga poslova članova porodice Bajden koju sprovodi grupa republikanaca "povećava mogućnost impičmenta" aktuelnog američkog predsednika.

Makartijevi komentari u emisiji Šona Henitija na "Foks njuzu" su do sada najkonkretnija najava potencijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << impičmenta predsednika Džozefa Bajdena.

On, ipak, nije eksplicitno rekao da će početi proces protiv Bajdena, ministra pravde Merika Garlanda ili bilo kod drugog zvaničnika, niti je precizirao kada bi to moglo da bude učinjeno.

Makarti je naveo nekoliko slučajeva potencijalnih zloupotreba položaja za koje su republikanci zainteresovani, od tvrdnji da su članovi Bajdenove porodice primali novac od stranih kompanija, preko navodnog mešanja Ministarstva pravde u proces protiv Hantera Bajdena, do dokumenta FBI koji porodicu aktuelnog predsednika povezuje sa korupcijom.

"Mi ne bismo znali ništa od ovoga da Republikanska partija nije osvojila većinu (na prošlim izborima). Mi smo samo pratili informacije. Ali, to povećava mogućnost impičmenta, koji Kongresu daje najveću moguću moć da prikupi još informacija", rekao je Makarti u Henitijevoj emisiji.

Makarti je dodao da će republikanci "pratiti ovo sve do kraja i da će to proizaći iz istrage o impičmetu". Njegov portparol nije odgovorio na zahteve za razjašnjenje te izjave.

Makartijevi komentari su naišli na oštru reakciju Bele kuće, čiji je portparol Ijan Sims rekao da je "želja republikanaca da najure Bajdena beskrajna, bez obzira na istinu".

"Umesto da se fokusiraju na prave probleme koji muče Amerikance, poput smanjenja inflacije i stvaranja novih radnih mesta, republikanci od ovoga prave svoj prioritet", dodao je on, prenosi "Politiko".

Republikanci su već koketirali sa impičmentom, koji je pominjala članica Predstavničkog doba Loren Bobert.

U isto vreme, republikanci u Odboru za nadzor Predstavničkog doma pokreću opsežnu istragu poslova Bajdenove porodice. Devon Arčer, nekadašnji poslovni saradnik Hantera Bajdena, trebalo bi da se pojavi ispred tog odbora sledeće nedelje.

Republikanski senator Čak Grasli prošle nedelje je objavio dokument FBI u kome se navodi da je zvaničnik ukrajinske kompanije "Burisma" Nikolaj Zločevski navodno dao mito članovima porodice Bajden.

Republikanci se nalaze pod žestokim pritiskom svojih glasača, koji su željni da vide impičment Bajdena ili nekog drugog visokog zvaničnika administracije nakon što je taj proces započet dva puta protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi "Politiko".

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.